Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Tamelijk veel bewolking, morgen later op de dag ook af en toe zon.

21 september 2013 door Jannes Wiersema

28Een rug van hogedruk boven ons land trekt vandaag langzaam oostwaarts. Met een west- tot zuidwestelijke stroming wordt onder een inversie polaire lucht aangevoerd. Een zwakke frontale golf  bij Wales  komt naderbij. Het restant (vooral vochtiger lucht in de grenslaag) bereikt in de loop van de zaterdagavond het westen van ons land en wordt in de nacht naar zondag gevolgd door een restant van een zwak warmtefront. Erachter nadert een volgende rug van hogedruk.

De dag begint in het zuiden met lokaal enkele mistbanken. Verder is er vandaag vrij veel bewolking, waar de zon waarschijnlijk moeilijk doorheen komt. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur ligt rond 17 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, rond kracht 3.

Vannacht aanvankelijk enkele opklaringen. In de loop van de nacht neemt de bewolking van het westen uit verder toe en mogelijk valt er hier en daar wat motregen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het oosten van het land tot 12 graden in het kustgebied. Er staat een zwakke zuid- tot zuidwestenwind.

Zondagochtend is het op veel plaatsen nevelig en grijs, lokaal kan er wat motregen vallen. In de loop van de ochtend wordt de bewolking wat dunner en in de middag kan de zon vaker doorbreken. In de avond kunnen er mistbanken ontstaan. De temperatuur loopt in de middag uiteen van 17 graden aan zee tot 20 graden plaatselijk landinwaarts. De zwakke zuidwestenwind draait in de middag naar west en neemt daarbij toe naar matig. (Bron: KNMI)

Dit weekeinde bouwt zich boven de Britse Eilanden een hoogterug op. Het geeft een echte omega blokkade met een hogedrukkern boven midden Frankrijk. Zondag passeert een weinig actief frontensysteem met erachter aanzienlijk vochtiger en zachtere lucht. Dinsdag zakt de hoogterug waarschijnlijk iets verder zuidwaarts weg, in het grondpatroon komen we in een zadelgebied terecht. Vanaf woensdag zouden er zwakke storingen tot over onze omgeving kunnen doordringen. De oper laat het volgend weekeinde een diep hoogtelaag en grondlaag over Ierland naar onze directe omgeving trekken. Kijkend naar de clusterkaarten is dat wel een erg uitzonderlijk en actieve oplossing. Er zijn in het ensemble 27 oplossingen met eveneens lagedruk maar dan met het centrum meest aanzienlijk verder weg en met sowieso veel minder luchtdrukgradient. Ook zijn er volgend weekeinde nog steeds zo’n 23 oplossingen met hogedrukinvloed tot over onze omgeving. Onzekerheden in de modelberekeningen hebben waarschijnlijk te maken met de restanten van de Tropische storm Humberto midden op de oceaan.

Vooruitzichten

Aanvankelijk rustig en droog weer met middagtemperaturen rond 18 graden, vanaf woensdag is er een kleine kans op wat regen en wordt het waarschijnlijk ook iets kouder.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 28 september tot en met zaterdag 05 oktober

Een onzekere verwachting. Er is een 40% kans op een wisselvalliger weertype en er is een 60% kans op een meest droog weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk dichtbij de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn