Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking, af en toe regen en vrij veel wind.

11 april 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied nabij IJsland trek noordoostwaarts. Het bijbehorende koufront trekt over de Britse Eilanden naar het oosten en passeert vanmiddag ons land. Er vooruit ligt een hoogtetrog boven het noorden van Frankrijk die in de ochtend ons land passeert. Na koufrontpassage voert de westelijke stroming koelere polaire lucht aan. In de nacht naar zondag komen we onder invloed van een hoog dat boven Frankrijk wordt verwacht. Morgenavond nadert vanuit het westen een frontale golf welke nog iets verder ontwikkelt onder de rechteringang van langstrekkende jetstreak. Er ontstaat een lagedrukgebied bij de golftop en dit laag wordt dan zondagavond laat net ten (of over het) noorden van ons land verwacht.

Vooral in het noordoosten schijnt de zon eerst nog. Van het zuiden uit neemt de bewolking toe en gaat het af en toe regenen. In de middag kan de neerslag soms wat buiig van karakter zijn. In de avond klaart het van het westen uit weer op. De maximumtemperatuur ligt tussen de 13 graden langs de kust en 17 lokaal in het oosten van het land. De zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig, langs de kust krachtig of hard. Bovendien wordt de wind erg vlagerig. In de loop van de middag draait de wind naar noordwest en neemt later af.

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen en het is overal droog. De temperatuur daalt naar ongeveer 4 graden. De wind is zuidwestelijk en zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig.

Zondag overdag is het zonnig. De zon wordt af en toe wat afgeschermd door sluierbewolking en in de middag ontstaan er stapelwolken. De middagtemperatuur komt uit tussen de 11 en 15 graden. In de avond neemt de bewolking in het noorden toe en later gaat er lichte regen vallen. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust toe naar krachtig.

Een hoogterug boven Frankrijk breidt zich uit tot over onze omgeving en blijft dan tot het volgende weekeinde bepalend voor het weer in ons aandachtsgebied. Pas volgende weekeinde verplaats de rug oostwaarts en weet vanuit het westen een trog naderbij te komen die dan na het weekeinde passeert. Daarna wordt met een westnoordwestelijke polaire lucht aangevoerd.

Vooruitzichten

Droog en tamelijk zonnig weer met temperaturen oplopend tot boven normaal.

Zo Ma Di Wo Do Vr
Zonneschijn (%) 70 50 50 60 50 60
Neerslagkans (%) 20 10 10 10 20 20
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0 0 0
Minimumtemperatuur (°C) 4 4/6 1/3 3/6 4/7 3/8
Middagtemperatuur (°C) 14 11/12 14/17 17/20 14/20 14/19
Windrichting ZW NW ZW Z NO NO
Windkracht (bft) 4 3 3 3 3 2

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn