Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking en gevolgd door regen.

11 januari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

.

Een hoogtelaag boven de Britse Eilanden vult vandaag (maandag) geleidelijk op en beweegt wat oostwaarts. Op dinsdag ontstaat dan een nieuwe kern in dit hoogtelaag boven de Oostzee. Dit betekent voor onze omgeving dat de dynamiek in de atmosfeer geleidelijk afneemt de komende periode. Het polaire front ligt ver ten zuiden van ons, we bevinden ons in de polaire lucht. In het grondpatroon zien we een complex laag boven de Britse Eilanden. Een kortgolvige 500 hPa trog zorgt voor een golf in het polaire front boven Frankrijk, met trog/instant occlusie boven Bretagne. Deze occlusie beweegt noordoost en arriveert eind van de ochtend boven het zuiden van het land. Hierbij loopt de 500 hPa temperatuur op van -32 graden op dit moment boven ons land naar -29 graden. Boven het zuiden van Engeland ontstaat hierbij een lagedrukkern in het complexe laag. Deze kern beweegt langzaam naar Humber en komt daar maandagavond aan. De occlusie beweegt noordwaarts en vandaag als een vore boven of net ten noorden van ons land te liggen. Op dinsdag beweegt het laag boven Humber opvullend over het noorden van ons land oostwaarts. Voor dit alles actueel nog een trog boven de Noordzee.

Vanochtend zijn er wolkenvelden, met in de ochtend af en toe ruimte voor de zon. In de middag en avond trekt een regengebied van zuidwest naar noordoost over het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind wordt zuid tot zuidoost en is matig boven land. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind vrij krachtig. Later in de avond draait de wind in het zuiden van het land naar zuidwest en neemt dan aan de zuidwestkust toe naar krachtig.

waarschuwing_land_0_new

In de nacht naar dinsdag is het wisselend bewolkt en is er kans op een bui of wat regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3 graden en geleidelijk wordt overal de wind zuidwest, matig tot vrij krachtig en aan aan de westkust krachtig.

Dinsdag overdag is er tamelijk veel bewolking met van tijd tot tijd buien. De middagtemperatuur wordt een graad of 6 en de west- tot zuidwestenwind is matig, aan zee af en toe krachtig.

Een groot sturend hoogtelaag ligt aan het begin van de periode (woensdag ) boven Rusland, terwijl bij ons een hoogterug passeert, waarna op donderdag een volgende hoogtetrog passeert, waarin boven onze omgeving een afsnoering plaats vindt. dit nieuwe hoogtelaag trekt zuidoost vult boven de Alpen weer op. Boven de Atlantische Oceaan bouwt vanaf vrijdag een hoogterug op, die op zondag/maandag boven de Britse Eilanden komt te liggen en begin volgende week boven onze omgeving. Op maandag probeert een hoogtetrog hier nog doorheen te lopen. In het grondpatroon uit dit zich in lagedruk boven onze omgeving. Op woensdag ligt een lagedrukkern boven de Noordzee, welke opvult en over het noorden van ons land trekt. Op donderdag ontstaat een nieuw laag boven de Britse Eilanden. Deze trekt in de operationele run over het zuidwesten van ons land naar het zuidoosten. Daarna bouwt zich een rug op boven de Atlantische Oceaan, de via de Britse Eilanden (in het weekend) naar onze omgeving trekt Op woensdag (20e) ligt deze dan ten oosten van ons land. Dit alles betekent dat we, afgaande op de operationele run aanvankelijk nog een wisselvallig, buiig weertype hebben bij temperaturen ruim boven nul, maar vanaf het einde van de week krijgt het weer winterse kenmerken met dalende temperaturen en in de nacht naar vrijdag wellicht winterse neerslag.

Vooruitzichten
Wisselvallig en bewolkt weertype. In de loop van de week dalende temperaturen en een kans op wat winterse neerslag.

mosimage Ma 11 Jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
maandag 18 januari tot en met maandag 25 januari
Aanvankelijk grote kans op een koud weertype, maar in de loop van de periode toenemende onzekerheid. De kans op een droog weertype is groter (70%) dan de kans op wisselvallig weer (30%).

Pluim Ma 11 Jan 2016

Neerslag pluim ma 11 Jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn