Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking en perioden met regen.

30 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het sturende laag boven Scandinavie beweegt gestaag verder oostwaarts. Een secundaire kern die afgelopen dag over de Noordzee oostwaarts trok, ligt inmiddels boven Zuid Zweden. Het bijbehorende koufront ligt net zuid van het land. Een trekrug beweegt over onze omgeving naar het oosten. Het polaire front blijft redelijk dichtbij, ten zuiden van het aandachtsgebied liggen en keert maandag noordoostwaarts terug als warmtefront. In de tweede helft van de ochtend bereikt het front het zuidwesten. Boven de Britse Eilanden ontstaat op de golftop, mede onder invloed van een vrij forse jet, een aparte lagedrukkern. Deze kern trekt, samen met de golftop, maandag middag en avond, vrij snel over het noorden van het land naar het oosten. Het daarachter volgende koufront komt enigszins parallel aan de stroming door en blijft over het zuidelijk deel van het land slepen. Aan de noordzijde van het front bouwt dinsdag weer een rug en achter de rug keert het polaire front, dinsdag, als warmtefront weer terug.

In de ochtend neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe en gaat het regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 12 in het zuidwesten van het land. De wind draait naar zuid tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee wordt de wind hard met in de kustgebieden in de avond opnieuw kans op zware windstoten rond 80 km/uur.

Wind:

Momenteel staat langs de hele kust nog 8 Bft uit, uit een westelijke richting. Geleidelijk wordt het tijdelijk wat rustiger, overdag neemt de wind in de kuststrook en boven zee weer toe naar 8 Bft. Tijdens passage van de tweede trekrug wordt het weer rustiger en op de volgende golf zal de wind weer iets toenemen, 6 mogelijk 7 Bft. Over het algemeen kan Hirlam aangehouden worden. Wat de windstoten betreft komen we boven zee en langs de kust nu nog rond de 90 km/u uit. het windveld trekt geleidelijk naar het noordoosten weg maar in de warme sector wordt de wind weer vlagerig, De modellen berekenen hier 75 tot 90 km/u op, hoofdzakelijk beperkt tot de kustprovincies, met als uitzondering Zuid Limburg, daar worden in de heuvels waardes van net boven de 75 km/u berekend.

Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar dinsdag blijft het in het zuiden bewolkt en regenachtig, terwijl het in het noorden van het land opklaart. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden in het noorden tot 9 in het zuiden van het land. De wind waait uit west tot noordwest en neemt af naar zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan de kust.

Dinsdag overdag lijkt het weer op dat van maandag. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe en gaat het weer regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 9 graden in het noordoosten tot 13 in Zeeland. In de ochtend staat er eerst weinig wind, in de loop van de dag wordt de wind zuidwest en neemt toe matig boven land en tot krachtig of hard langs de kust.

Met een vrij stevige, meanderende zonale stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd. Het polaire front blijft nog geruime tijd in onze omgeving liggen. Golven in het polaire front trekken over ons land naar het oosten en het aandachtsgebied bevindt zich dan ook afwisselend in een warme sector en polaire lucht. In de tweede helft van de periode zien we de amplitudes in de stroming wat verder uitslaan. Hierdoor wordt het verblijf in de een of de andere luchtsoort iets verlengt, de stroming neemt iets in kracht af. In de algemene drukverdeling verandert vrijwel niets, hoge druk zuid van Nederland, lage druk ten noorden, met een regelmatige afwisseling van troggen en ruggen.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met temperaturen boven normaal.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Licht wisselvallig met temperaturen boven normaal.

Aanhoudend licht wisselvallig met aanvankelijk temperaturen boven normaal, geleidelijk rond of net boven normaal. Aan het eind van de periode neemt de kans op neerslag iets af.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn