Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking gevolgd door winterse neerslag.

19 januari 2016 door Jannes Wiersema

zon en regen

zon en regen

Een mesolaag ten noorden van Denemarken koerst via Zuid-Zweden naar Polen en de Baltische staten. Dit laag heeft een trog met daarin een frontaal systeem tot boven het noorden van de FIR die langzaam zuidwaarts zwaait en rond 12 UTC het Waddengebied bereikt. Ten zuiden hiervan is een oost-west georiƫnteerde rug aanwezig, die vanochtend het zuidoosten verlaat. De warmere luchtmassa glijdt over de koudere luchtmassa heen, waardoor in het gronddrukpatroon de trog woensdagavond pas boven het zuidoosten ligt. Na passage stijgt de druk ten westen van ons land en komt een noord tot noordwestelijke stroming op gang waarin polaire lucht met een open cel structuur over het aandachtsgebied uitstroomt.

Voor het front uit is meer neerslag zichtbaar op de radarbeelden dan de modellen berekenen. Vooral ten noordwesten van Texel. Toch lijkt het meeste de grond niet te halen en verpietert het deels. Als het front het land bereikt gaat opglijding een rol spelen en wordt het een probleem dat er meerdere neerslagbandjes kunnen ontstaan met diverse mengvormen, inclusief ijzel. Na passage van het front komen er steeds buien het land op, waarbij veel verschilde neerslagvormen berekend worden, inclusief ijzel.

De bewolking neemt van het noorden uit geleidelijk toe, maar in het zuiden schijnt nog geruime tijd de zon. Een gebied met neerslag bereikt rond het middaguur het Waddengebied en trekt langzaam zuidwaarts. In het noordelijk kustgebied en in het noordwesten valt lichte regen of motregen bij temperaturen boven nul. In het noordoosten kan eerst lichte (mot)sneeuw vallen die later kan overgaan in lichte regen of motregen, met gladheid als gevolg. In de avond kan het ook in het midden van het land glad worden door winterse neerslag. De maxima lopen uiteen van -2 graden in het oosten tot 5 graden aan zee. De zwakke tot matige wind wordt zuidwestelijk, in het Waddengebied noordelijk.

download (1) di 19 jan 2016

waarschuwing_land_0_new

Gedurende de nacht naar woensdag is het wisselend bewolkt. Met name in de kustprovincies kan het glad worden door enkele winterse buien, terwijl elders gladheid door bevriezing kan optreden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +5 graden vlak aan zee tot -5 graden verder landinwaarts. In het oosten van het land kan het lokaal nog wat kouder worden. De wind is zwak tot matig, in de kustprovincies west tot noordwest, landinwaarts west tot zuidwest.

Woensdag overdag is de zon geregeld te zien, het blijft overwegend droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het kustgebied tot rond het vriespunt langs de oostgrens. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig.

Een hoogterug boven de Britse Eilanden verplaatst geleidelijk oostwaarts. Vrijdag passeert de rugas en kunnen van het zuidwesten uit storen ons land bereiken. Na het komende weekeinde bouwt opnieuw een rug op boven West-Europa, waardoor depressieactiviteit naar Scandinavie afbuigt. Het winterweer keert echter niet terug.

Vooruitzichten
Droog met lichte tot matige vorst in de nachten en ochtend, in de middag iets boven nul. Vanaf vrijdagavond overgang naar zacht en licht wisselvallig weer.

mosimage di 19 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 26 januari tot en met dinsdag 02 februari
Licht wisselvallig en temperaturen rond of iets boven normaal.

Het grootste gedeelte van het ensemble ondersteunt het hiervoor beschreven scenario, waarbij zachte lucht van het zuidwesten uit naar West-Europa komt. Ook het relatief droge weertype zien we na een natter intermezzo komend weekeinde in het grootste gedeelte van het ensemble terug. In de EC clusterscenario’s blijft de invloed van de hoogterug voortdurend aanwezig.

pluim temp di 19 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn