Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking, vanavond regen en veel wind.

12 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen lagedruk boven Scandinavie en hogedruk boven het zuiden van Europa wordt met een westelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. Het polaire front ligt vanochtend over België en Noord-Frankrijk. In de ochtend passeert bovendien een rug van hogedruk waarna het polaire front van het zuidwesten uit weer als warmtefront noordoostwaarts beweegt. Tegelijkertijd ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden in het warmtefront een lagedrukgebied onder invloed van een rechter ingang van de jet-streak. Hierdoor neemt de gradient vooral na passage van het warmtefront, in de warme sector, sterk toe. Het genoemde laag trekt vanavond en komende nacht ten noorden van ons land langs naar Sleeswijk-Holstein. Aan de achterzijde van het laag beweegt het front weer als koufront zuidwaarts. Omdat er morgen overdag een rug passeert komt het front in de ochtend boven het zuiden van het land tot stilstand om in de avond weer langzaam als warmtefront naar het noorden te bewegen.

Vanochtend schijnt de zon af en toe, al kan er in het noordoosten nog een enkele bui voorkomen. In de loop van de dag neemt de bewolking van het westen uit toe en vanmiddag en vanavond gaat het regenen. In de middag is het een graad of 8, vanavond loopt de temperatuur nog wat verder op. De zuidwestelijke wind is overwegend matig, langs de kust (vrij) krachtig. Later in de middag wordt de wind tijdelijk zuid. In de loop van de avond wordt de wind weer zuidwest en neemt dan sterk in kracht toe, boven land naar vrij krachtig tot krachtig, langs de kust naar hard tot stormachtig. In de kustprovincies zijn daarbij zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is er veel bewolking en het regengebied trekt in de loop van de nacht naar het zuiden, in het noorden wordt het dan droog en klaart het op. De temperatuur daalt in de loop van de nacht naar 3 graden in het noorden tot 8 in het zuiden. Er staat aanvankelijk een krachtige, langs de kust harde tot stormachtige zuidwestenwind. In de loop van de nacht wordt de wind noordwest en neemt sterk in kracht af.

Morgen overdag is het in het zuiden bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. In het midden en noorden van het land is het overwegend droog en is af en toe de zon te zien. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. Er staat een zwakke wind uit uiteenlopende richtingen.

Gedurende de nieuwe week bouwt zich in het grootschalige hoogtepatroon een rug op boven West-Europa met aan de grond een hoog boven Centraal-Europa. Een afgesnoerd laag zuidwest van de Britse Eilanden beweegt dinsdag en woensdag aan de westflank van deze rug over Ierland noordwaarts. De frontale restanten hiervan trekken dinsdag over ons land noordoostwaarts, op woensdag gevolgd restanten van een tweede front. Deze fronten lopen in feite stuk tegen het Europese hoog. Aan het einde van de week wordt de hoogterug afgebroken en stelt er zich een krachtige zuidwestelijke stroming in met een omvangrijk lagedrukgebied ten zuiden van IJsland. De aangevoerde lucht wordt gedurende de week steeds zachter.

Vooruitzichten

Veel bewolking en af en toe regen, alleen maandag is het tijdelijk droog. De temperaturen liggen zowel ’s nachts als overdag boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 19 december tot en met zaterdag 26 december Grote kans op een wisselvallig en zacht weertype met van tijd tot tijd veel wind.

De overgrote meerderheid van de EPS-leden komen later in de week en in het komende weekeinde met uitzonderlijk hoge temperaturen voor medio december, zowel overdag als ’s nachts. De neerslagkansen liggen op de droge maandag na de gehele periode rond 70% en vooral na het volgende weekeinde zien we de kansen op zware, mogelijk zeer zware windstoten toenemen. Er zijn nog steeds slechts 2 a 3 EPS-leden die later deze week een meer winters weertype laten zien met ’s nachts lichte vorst, deze oplossingen negeren we voorlopig.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn