Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking vanuit het Z sneeuw. Koud met een straffe O wind.

20 januari 2013 door Jannes Wiersema

Een sterke oostelijke stroming, tussen een complex lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa en een anticycloon boven Scandinavië, voert koude continentale lucht aan. Een depressiekern met bijhorend frontaal systeem, trekt vandaag vanuit dit laag over onze kust in noordelijke richting. De zachte lucht bij deze kern blijft ten oosten van onze kust. Ook de volgende dagen blijft onze kust in de koude lucht en bereikt van tijd tot tijd een depressiekern onze regio.

Vandaag is het bewolkt,maar in het Noorden eerst nog flinke opklaringen met sneeuw. Matig tot slecht zicht. De temperatuur ligt deze middag rond -4 °C en stijgt enkele graden tegen de avond. Krachtige wind (6) uit ONO, ruimend naar O en afnemend tot vrij krachtig (5)met gevoelstemperaturen tot -15 graden.In Limburg is er tijdelijk een kleine kans op ijsregen of ijzel. In de noordelijke provincies neemt vanavond de kans op stuifsneeuw en daardoor de vorming van sneeuwduinen toe.

Vanavond en vannacht blijft het betrokken en valt er van tijd tot tijd sneeuw. Matig, tijdelijk slecht zicht. Minima rond – 2°C. Matige tot vrij krachtige wind (4-5) uit OZO, tijdelijk afnemend tot matig (3) en ruimend naar ZZW.

Morgen start betrokken en ’s ochtends kan er nog wat sneeuw vallen,met name in het N en NO. Daarna komen er geleidelijk opklaringen en is er kans op een sneeuwbui. ’s Avonds neemt de bewolking weer toe en kan het opnieuw wat sneeuwen. Matig tot slecht zicht, later matig tot goed zicht. Maxima rond het vriespunt. Vrij krachtige wind (5) uit Z, krimpend naar ZO.

Dinsdag zijn er afwisselend wolkenvelden en opklaringen, de bewolking neemt toe gevolgd door sneeuw of smeltende sneeuw. ’s Ochtends kans op aanvriezende mist, later matig zicht. Maxima rond 1 °C. Matige wind (3) uit O, ruimend naar OZO en toenemend tot vrij krachtig (5).

Woensdag zijn er wolkenvelden en opklaringen. Er is kans op een sneeuwbui. Matig tot goed zicht. Maxima rond het vriespunt. Matige wind (4) uit OZO.

Boven Noord- en Noordoost-Europa is het niet zozeer de aanwezigheid van hogedruk maar veel meer de stroperigheid van een omvangrijk koudereservoir dat de opmars van Atlantische luchtmassa’s frustreert.

In de loop van het laatste weekeinde van januari komt een Atlantische hoogterug naderbij. Mocht deze ontwikkeling doorzetten dan zou een westelijke stroming de vorst vooral na het weekeinde duidelijk kunnen temperen.

812013201228

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn