Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende bewolking,later wat regen. NO meest droog met nog wat zon.

09 april 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied ten zuiden van Ierland beweegt oostwaarts en komt vanavond boven het uiterste noorden van Frankrijk en het Kanaal aan. Tot die tijd bevindt ons land zich in een oostelijke stroming waarmee aan de grond droge lucht wordt aangevoerd. Boven Belgiƫ ligt een vore waardoor de wind in het uiterste zuiden en zuidoosten van het land meer zuidoostelijk is en de lucht iets minder droog is. In de ochtend trekken restanten van een occlusie van zuid naar noord over het land, niet veel later gevolgd door een iets actiever frontaal systeem behorend bij het eerdergenoemde lagedrukgebied. Morgen trekt het genoemde laag iets naar het noorden en komt boven ons land te liggen. De wind draait naar zuidwest en er wordt aanmerkelijk vochtiger lucht aangevoerd. Onder invloed van een zwakke hoogterug neemt de neerslagactiviteit tijdelijk af.

Er is vrij veel bewolking, maar soms is toch de zon even te zien. In het zuiden van het land regent het al en de regen breidt zich geleidelijk naar het noorden toe uit. In het noorden blijft het tot vanavond overwegend droog. De temperatuur ligt vanmiddag rond een graad of 11, in het noordelijk kustgebied enkele graden lager. De oost- tot zuidoostenwind is overwegend matig.

Komende nacht is het overwegend bewolkt en nevelig, lokaal kan mist ontstaan. Plaatselijk valt er wat lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 4 graden. De wind is oostelijk en is in het noorden matig. In het zuiden is de wind zwak en wordt later in de nacht veranderlijk van richting.

Morgen overdag is er veel bewolking met weinig ruimte voor de zon. Lokaal komt een enkele bui tot ontwikkeling. Aan zee kan ook mist voorkomen. De temperatuur ligt in de middag rond een graad of 11, aan zee enkele graden lager. In het noorden komt de wind uit oostelijke richting, in het zuiden is de wind zuidwest. In de middag wordt de wind overal zuidwest. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen. In het weekeinde afnemende neerslagkans en middagtemperaturen die oplopen naar waarden ruim boven normaal.

het weer

Een 500 hPa trog boven de Britse eilanden bepaalt tot zaterdag het weer. Bijbehorend laag in onze omgeving zorgt voor perioden met regen. In het weekeinde bouwt zich boven Europa een 500 hPa rug van hoge druk op, terwijl zich nabij Ierland een 500 hPa trog nestelt. In deze situatie komt tot aan het einde van de verwachtingsperiode weinig verandering. Aan de grond zien we een langgerekt hogedrukgebied dat zich uitstrekt van de Azoren tot Midden-Europa, met de rugas in onze omgeving. Dit zorgt ervoor dat de meeste storingen noord van ons land langs trekken en het over het algemeen rustig weer is.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Bron: KNMI / Meto Plaza.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn