Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende buienkans, lokaal ook onweer.

22 juni 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de noordelijke Noordzee bereikt in de loop van de ochtend het noorden van onze FIR en trekt dan opvullend zuidwaarts. Tegelijkertijd ontstaat er een tweede kern boven Denemarken die de hoofdkern wordt en langzaam richting Zuid-Zweden verplaatst. Rond het lagedrukgebied wordt polaire lucht aangevoerd, waarbij de bovenlucht verder afkoelt naar waardes tot rond -25 graden op 500 hPa. Een west-oost georiƫnteerde barokliene band strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot over het zuiden van Engeland. In deze band ontstaat een stabiele golf die later vandaag over Belgiƫ oostwaarts trekt. Dinsdagnacht bereikt een restant van het eerder genoemde opvullende Noordzeelaag ons land. De bijbehorende occlusierestanten passeren dan ons aandachtsgebied. Dinsdag overdag hebben we te maken met een noordelijke stroming en wordt de bovenlucht langzaamaan minder koud hetgeen een stabiliserende werking heeft.

Het is wisselend bewolkt en er is enkele (onweers)bui mogelijk. De temperatuur daalt naar een graad of 12 en de zwakke tot matige wind waait uit een zuidwestelijke richting.

Maandag is er in het algemeen veel bewolking met van tijd tot tijd buien. Bij de buien kan onweer voorkomen. Met een middagtemperatuur van hooguit 16 graden blijft het vrij koel. De wind wordt matig, aan de kust (vrij) krachtig en draait in de loop van de dag naar een meer westelijke richting.

In de nacht naar dinsdag zijn er enkele opklaringen maar er vallen ook nog een paar buien. De westenwind neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar zo’n 9 graden.

Dinsdag overdag is er af en toe zon maar er trekken ook nog enkele buien over. Later op de dag neemt de buienkans van het noordwesten uit sterk af. De wind draait naar noordwest en neemt toe naar matig, aan zee naar (vrij) krachtig. De middagtemperatuur varieert van een graad of 13 in de kustprovincies tot 18 graden in het zuiden en zuidoosten van het land.

Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt daarvandaan langzaam naar het zuiden van Zweden en later naar het noorden van Finland. Een uitloper van het Azorenhoog breidt zich in de loop van de week uit tot over een groot deel van het vaste land van Europa. In het weekeinde lijkt het erop dat een zwak front op de noordflank van de rug ons aandachtsgebied nog weet te bereiken. Daarna stelt zich een zuidwestelijke stroming in.

Vooruitzichten

Perioden met zon, nu en dan een bui en middagtemperaturen rond 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 29 juni tot en met maandag 06 juli

Grote kans op een weertype met geregeld zon, slechts een enkele bui en op veel plaatsen temperaturen oplopend tot boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn