Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Toenemende kans op sneeuw

23 februari 2013 door Jannes Wiersema

De komende dagen vergroot de invloed van het lagedrukgebied boven Zuid-Europa en de bijhorende storingen op ons weerbeeld. Vandaag krijgen we nog de zon nog even te zien met name in het W en ZW, maar in de loop van de dag trekt de bewolking binnen. Vanaf vannacht kan er hier en daar wat lichte sneeuw vallen maar grote hoeveelheden worden er niet verwacht. Begin volgende week vult het lagedrukgebied langzaam op en neemt de hogedrukinvloed opnieuw toe.

In de afgelopen nacht werden bijna de tot nu toe laagste waarden van dit sprokkelwintertje gemeten. Twenthe boekte met -6,6 de tweede opeenvolgende nacht met matige vorst. Daarmee werd het station ook voor het tweede opeenvolgende etmaal de koudste KNMI post. Eerder deze maand noteerde Deelen -7,6.

Langs de oostgrens is bewolking aanwezig en vooral in het zuidoosten valt af en toe lichte sneeuw. Elders is het onbewolkt, maar in de loop van de dag neemt overal de bewolking toe. Vanavond gaat het van het zuidoosten uit op meer plaatsen af en toe licht sneeuwen. De middagtemperatuur komt uit rond +1 graad. De noordoostenwind is boven land matig, 3-4 Bft, aan de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft. Vanmiddag neemt de wind aan zee toe naar krachtig, 6 Bft.

Vannacht is het bewolkt en kan het in het hele land licht sneeuwen. De minima komen uit op ongeveer – 1 graad.

Ook morgen overdag is het bewolkt en is er nog steeds kans op wat sneeuw. De middagtemperatuur loopt op naar een graad of 2. De noordoostenwind is matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust en op het IJsselmeer.

Maandag ligt het frontensysteem nog altijd boven ons land en is er vooral op het eerste deel van de dag nog kans op wat natte sneeuw of regen. Onder regie van oplopende temperaturen op hoogte zal het kwik ook aan de grond opkrabbelen en uitkomen rond 3 graden. De noordoostenwind neemt iets in kracht af. Weinig of geen zon. In de nacht rond nul.

Het oplopen van de temperatuur heeft te maken een verandering in het luchtdrukpatroon. De blokkade van hogedruk strekte zich vanaf Noorwegen uit tot over Rusland maar breekt na het weekend in twee├źn. Wij krijgen dan te maken met een hogedrukas boven Schotland. Er worden dan mildere maar ook vochtige luchtmassa’s aangevoerd. Ook dinsdag is het grijs maar verloopt – op een spatje motregen na – droog bij een graad of 4. Daarna is het rustig en overwegend droog weer bij nog wat verder oplopende temperaturen. Ook breekt de zon weer eens door.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn