Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Tropisch warm.

01 juli 2015 door Jannes Wiersema

half bewolktTussen een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en een lagedruk boven de Atlantische Oceaan wordt met een zuidelijke stroming zeer warme lucht aangevoerd. Een thermische vore boven het westen van Frankrijk beweegt noordoostwaarts en komt in de loop van donderdag over ons land te liggen.

Vandaag is het zonnig en droog. Het wordt op veel plaatsen tropisch warm met maxima die uiteenlopen van 27 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 34 graden in het zuiden van het land. De oostelijke wind is meest matig en draait in de loop van de dag naar zuidoost.

Ook komende nacht blijft het nagenoeg onbewolkt. Met minimumtemperaturen tussen de 20 en 23 graden wordt het een zwoele nacht. De wind is zuidoostelijk en matig.

Morgen overdag kan er in het westen wat sluierbewolking voorkomen, elders is het vrijwel onbewolkt en droog. De temperatuur loopt op naar ca. 30 graden op de Wadden tot lokaal 37 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidoostenwind. In de loop van de middag draait de wind in het westen van het land naar west tot noordwest, hierdoor koelt het in de westelijke kustprovincies wat af. In de avond kunnen er in het westen van het land enkele onweersbuien ontstaan.

Tussen een lagedrukgebied op de Oceaan en een hogedrukgebied boven het Europese vasteland wordt met een zuidelijke stroming continentaal tropische lucht aangevoerd. Op vrijdag ligt er boven onze omgeving in het gronddrukpatroon nog een thermische vore zodat er in de grenslaag een aanlandige stroming aanwezig is met aanvoer van wat minder warme lucht vanaf de Noordzee. Op zaterdag is de vore naar het noorden weggeschoven en wordt er ook in de onderste niveaus weer zeer warme lucht vanuit Frankrijk aangevoerd, T850 hPa gaat zaterdagmiddag naar 23 graden. In de loop van zaterdagmiddag passeert er een volgende thermische vore ons land van zuidwest naar zuidoost. Zondag wordt met een zwakke westelijke stroming de warmste lucht naar het oost geduwd, maar omdat er zich gelijk weer een rug ontwikkelt boven onze omgeving blijft deze warme lucht dicht bij ons land in de buurt. Woensdag beweegt een lagedrukgebied via Schotland richting het zuiden van Scandinavië, waarmee we (tijdelijk) in meer polaire lucht terecht komen. Verder blijft er vanaf halverwege volgende week boven Zuid-Europa een hoogterug aanwezig die zich zo nu en dan richting Midden-Europa probeert uit te breiden.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral zaterdag zeer warm. Verder is er kans op een lokale regen- of onweersbui. Vanaf zondag minder warm, maar nog steeds zomers.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 08 juli tot en met woensdag 15 juli

Grote kans op een vrij droog weertype met slechts af en toe een regen- of onweersbui. Grote kans (ca. 70%) op temperaturen rond of boven normaal. Daarnaast is er een kleine kans op temperaturen iets beneden het langjarig gemiddelde.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn