Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Tropisch warm en enkele onweersbuien.

23 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een koufront bereikt het zuidwesten woensdagochtend en ligt in de middag boven het noordoosten. Hier vooruit is zeer warme lucht aanwezig. In de warme lucht ontstaan vooral in de zuidelijke helft van het diverse thermische lagedrukgebieden.

Vandaag voert de zon opnieuw de boventoon. In de middag komen vooral in het zuidoosten en oosten enkele onweersbuien tot ontwikkeling, mogelijk met hagel en kortdurend veel regen. De temperatuur loopt snel op en het wordt vrijwel overal tropisch warm, tot 34 graden in het zuiden. De wind is zwak en komt uit uiteenlopende richtingen. In de kustgebieden gaat de wind in de middag van zee waaien en op de stranden volgt dan enige verkoeling.

NEERSLAG:

Vanmiddag ontstaan er buien boven het oosten en zuidoosten. Waarschijnlijk komen de buien iets noordwestelijker als gisteren. INDECS en Harmonie geven dit ook duidelijk aan. CAPE-waardes hoogst in het zuidoosten, ruim 2 kJ/kg. Bij het koufront verdampt er in eerste instantie veel frontale neerslag voordat het de grond haalt, maar zodra de convectie erbij komt kan een buienlijn vormen (in combinatie met convergentie aan de grond) met een gerede kans op onweer daarbij. Gezien de timing zal dit in het zuidwesten nog niet het geval zijn, maar wel zodra het koufront tot boven het midden van het land gevorderd is.

In de nacht naar woensdag neemt de hoge bewolking van het zuidwesten uit toe. Elders is het vrijwel onbewolkt. De minima komen uit tussen 17 graden in het noordoosten en lokaal 22 graden in het zuiden. De wind is zwak en oostelijk, maar draait in het zuidwesten naar het westen en neemt daar toe naar matig.

Woensdagochtend neemt de bewolking verder toe en in het zuidwesten kan lichte buiige regen vallen. Verder landinwaarts ontstaan in de middag enkele onweersbuien en deze trekken noordoostwaarts. In de avond wordt het weer droog. De middagtemperaturen komen lager uit dan de afgelopen dagen. In het oosten en noordoosten kan het nog 29 graden worden, aan zee blijft het bij een graad of 22. De wind draait overal naar het westen en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Een opbouwende hoogterug boven onze omgeving trekt langzaam oostwaarts zodat het aandachtsgebied in een zuidwestelijke bovenstroming terecht komen waarbij er op gezette tijden storingen zullen overtrekken. Tijdens de laatste dagen van juli krijgt is de rug zover oostwaarts getrokken dat er een min of meer een tijdelijke zonale stroming op gang komt. De eerste dagen van de nieuwe maand lijkt er een trog op de oceaan uit te zakken zodat er door warmteadvectie opnieuw een hoogterug wordt gevormd ten oosten van ons land. In het gronddrukpatroon zien we het lagedrukgebied ten westen van Ierland stationair blijven tot aan het begin van de volgende week. Daarna trekt het noordwaarts weg. Boven het Europese continent bouwt zich dan een kleine kern van hoge druk op.

Vooruitzichten

Zomers warm met geregeld zon, maar ook enkele regen- of onweersbuien.

het weer

Samenvatting EPS-periode:

Vrij grote kans (rond 80%) op een weertype met regen- of onweersbuien en temperaturen die later in de periode dalen naar waarden rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn