Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Uitgestrekte wolkenvelden, later vandaag op steeds meer plaatsen zon.

11 juli 2013 door Jannes Wiersema

De kern van een hogedrukgebied nabij Schotland beweegt de komende 48 uur maar heel langzaam zuidwaarts. Aan de oostzijde daarvan bevindt ons land zich in een noordelijke stroming. Hiermee wordt onder een inversie rond 3500 vt polaire lucht aangevoerd. Een zwak warmtefront, momenteel bij de Shetland-eilanden, trekt om het hoog heen en zakt de Noordzee af. Het bereikt vrijdag in de nanacht of begin van de ochtend het noordwestelijk kustgebied. Vrijdag overdag trekt het front verder zuidwaarts, maar verliest het vooral boven land door dagelijkse gang steeds meer van zijn kenmerken. Er wordt dan met Td van 12-13 graden wel weer iets vochtiger lucht aangevoerd.

Van het noorden uit trekken er uitgestrekte wolkenvelden over het land, maar in het oosten komen ook opklaringen voor. Later vanochtend en vanmiddag zal er vooral in het binnenland op steeds meer plaatsen ruimte komen voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordelijk kustgebied tot 21 graden in het oosten en zuiden. De noordelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht zijn er eerst opklaringen, maar van het noorden uit neemt de bewolking toe. Het blijft echter zo goed als droog. De wind wordt in het binnenland veranderlijk en zwak, aan de kust staat een matige noordwestelijke wind. Aan zee ligt de minimumtemperatuur rond de 15 graden en in de opklaringen koelt het af tot een graad of 10.

Morgen overdag is het op de meeste plaatsen bewolkt met kans op wat motregen. De middagtemperatuur ligt in het binnenland rond de 20 graden en langs de kust rond de 16 graden. Er staat een zwakke tot matige noordelijke wind. (Bron:KNMI)

Het hoog boven de Britse Eilanden trekt in het weekeinde met het zwaartepunt in westelijke richting.. Er blijft echter ook dan een zwakke uitloper tot boven onze omgeving, waarin zaterdag op zondag wel een zwak koufront passeert met daarachter weer tijdelijk wat frissere lucht. Na het weekeinde komt zowel aan de grond als op hoogte het zwaartepunt van het hoog wat zuidelijker te liggen, maar ook dan blijft er een uitloper aanwezig richting de Benelux en Noord-Frankrijk. de straalstroom blijft echter tamelijk noordelijk liggen en daarmee volgen ook de echt actieve storingen een vrij noordelijke koers.

Vooruitzichten

Geregeld zon en meest droog. Middagtemperaturen in het algemeen tussen de 22 en 25 graden, maar zondag waarschijnlijk minder warm.

het weer

donderdag 18 juli tot en met donderdag 25 juli

Grote kans (rond 70%) op het aanhouden van het rustige en overwegend droge weertype met temperaturen die meestal rond normaal liggen. Daarnaast is er een kleine kans (rond 30%) op een overgang naar wisselvallig weer met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn