Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar.

14 september 2016 door Jannes Wiersema

36Op hoogte is een hogedrukgebied boven Denemarken aanwezig van waaruit zich een rug ontwikkelt richting de noordelijke Noordzee. Een hoogtetrog is boven de Golf van Biskaje afgesnoerd en blijft daar tot en met donderdag liggen. In het gronddrukpatroon is een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk aanwezig. Ook dit laag blijft daar deze periode min of meer stationair liggen. Rond dit laag stroomt zeer warme lucht over ons aandachtsgebied. Een koufront dringt om het laag heen op naar het noorden en wordt donderdagavond (18 UTC) over onze zuidgrens verwacht om vervolgens vrijdag 00 UTC over het midden van het land aan te komen.

Aandachtspunt zijn de vrij hoge dauwpunten die ook boven zee worden waargenomen. Actueel levert dat nog geen stratus en/of mist op. Hirlam geeft wel voortdurend een signaal van ST of mist, Harmonie geeft, net als Hirlam vanaf morgenvroeg mist langs de Engelse oostkust. Vooralsnog lijkt er voldoende wind te staan in de grenslaag en dus voldoende menging om geen stratus te laten vorme.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is opnieuw zonnig en uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 28°C op de Wadden tot 32°C in het zuiden van het land. De oostenwind is zwak tot matig, overwegend 3 Bft of minder.

Komende nacht is het onbewolkt en wordt de minimumtemperatuur omstreeks 17°C, vlak aan zee rond 20°C. De oostelijke wind blijft zwak tot matig.

Morgen overdag is er weer veel zon en wordt het met 27 tot 31°C een fractie minder warm dan vandaag. Later op de dag neemt in het zuiden de bewolking langzaam toe en vooral in de avond is er kans op een regen- of onweersbui. In het noorden van het land blijft het droog. De oostelijke wind is matig. In de loop van de middag en avond draait de wind in de zuidelijke helft van het land naar een zuidwestelijke richting.

Boven Polen en de Baltische staten bevindt zich een hoogterug die boven onze omgeving voor een zuidelijk aanvoer van tropisch lucht zorgt. Gelijktijdig zien we dat in een uitzakkende hoogtetrog west van de Britse Eilanden een afgesnoerd laag boven Golf van Biskaje tot ontwikkeling is gekomen. Dit laag verplaatst zich gedurende in de loop van de week in eerst instantie noordwaarts om vervolgens richting Italië te trekken. Het drukt de hoogterug verder naar het noordoosten. Vanaf vrijdag wordt het laag het bepalende weersysteem boven onze omgeving en verdwijnt het stabiele nazomerweer om plaats te maken voor een meer wisselvallig en beduidend minder warm weertype. Als gevolg van het wegtrekken van het hoogtelaag naar de Middellandse zee zien we een opbouw van een hoogterug boven onze omgeving. Deze rug lijkt in de meeste EPS-clusters een passant te zijn waardoor er gedurende de EPS-periode sprake is dat in een meanderende bovenstroming geregeld storingen en soms ook trekruggen onze omgeving passeren.

Vooruitzichten

Overgang naar wisselvallig en koeler weer met op vrijdag regen- en onweersbuien. Vanaf het weekeinde wisselend vrij veel bewolking en af en toe regen. Middagtemperaturen ongeveer 20 °C.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 21 september tot en met woensdag 28 september

Kans van ca. 50% op het voortzetten van het licht wisselvallig herfstweer en ongeveer 50% kans op droog en rustig weertype met in beide gevallen middagtemperaturen rond de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

De diverse pluimen vertonen weinig spreiding. Eerst zeer warm en vanaf vrijdag koeler. Kijkende naar de temperatuurpluim dan valt op dat gedurende de gehele periode een zaagtandpatroon aanwezig is, hetgeen duidt op flinke dagelijkse gang. Afhankelijk van de fase van de planetaire golven zullen we te maken krijgen licht wisselvallig herfstweer of met een aantal droge dagen. of neerslag. De kans op veel wind is niet groot en een zuidwestelijke windrichting lijkt de grootste kans te maken.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn