Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Van het noorden uit wat regen.

19 februari 2013 door Jannes Wiersema

In het zuidwesten komt nog plaatselijk dichte mist voor, deze verdwijnt geleidelijk. Verder is het bewolkt en een regengebied trekt langzaam van noord naar zuid over het land. In de ochtend kan er in het in oosten nog wat natte sneeuw vallen. In de middag en avond wordt het van het noorden uit geleidelijk droog. De middagtemperatuur ligt rond 5 graden. De wind is west tot noordwest en matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. In de middag draait de wind van het noorden uit naar noordoost.

In de nacht naar woensdag zijn er enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond -2 graden. De wind is meest matig, noordoost. Woensdag overdag is het wisselend bewolkt en het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur komt op 2 of 3 graden uit. De noordoostenwind is meest matig, kracht 3 of 4 en in het noordelijk kustgebied vrij krachtig, 5. Dankzij de stevige wind is het voor het gevoel schraal en koud.

Opnieuw kouder

Donderdag zijn de veranderingen gering. Er wordt lucht aangevoerd vanuit het zuiden van Rusland. Dus is het koud met temperaturen van slechts een graadje boven nul. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, het blijft droog en de wind uit het noordoosten is matig. In de nacht lichte vorst, -2/-4 graden.

Vrijdag en zaterdag houdt hogedruk noordelijk van ons land stand. Daarmee blijft ook de oost tot noordoostelijke stroming gegarandeerd en daarmee weer de aanvoer van koude lucht. De kans op neerslag is erg klein en het weerbeeld bestaat uit wolken en af en toe zon. Overdag een graadje boven nul en in de nachten enkele graden daaronder. Dan komen de ijsbanen toch weer een stapje dichterbij. Ook op de nog wat langere termijn ziet het er naar uit dat de oostelijke tot noordoostelijke circulatie in tact blijft. We staan dan ook aan het begin van een koude periode.

In de loop van het weekeinde stroomt geleidelijk minder koude lucht ons land binnen. Dat proces voltrekt zich aan de oostflank van een Spaans hoogtelaag. Midden volgende week posteert het hogedrukgebied zich boven of nabij de Britse Eilanden. Via een omweg komt dan relatief zachte en vochtige oceaanlucht naar onze streken.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn