Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Van het noordoosten uit opklaringen, morgen vrij zonnig.

02 december 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een gordel van hoge druk ligt van Ierland richting Midden-Frankrijk. Op de noordoostflank hiervan voert een noordwestelijke stroming vochtige lucht aan, die met name in het zuidoosten van het land nog enigszins opglijdt tegen de daar nog aanwezige koudere lucht. Een zwak ZO-NW georiënteerd koufront, om 04 UTC boven Groningen, trekt vandaag zuidwaarts over het land en verlaat het zuidwesten tegen het einde van de middag. Achter het koufront voert een noord(west)elijke stroming drogere lucht  aan. Het Ierse hoog komt komende avond boven Schotland te liggen en een rug vanuit dit hoog bouwt zich in de nacht naar zaterdag op boven ons land. In de loop van de zaterdag komt het zwaartepunt van het hoog boven Midden-Europa te liggen met een NW-waarts georiënteerde rugas boven het oostelijke Waddengebied.

De modellen geven een behoorlijk goed beeld, verschillen zijn vooral detailverschillen. De condities stroomopwaarts van Zuid-Limburg zijn momenteel wat aan het verbeteren, maar Zuid-Limburg lijkt tot en met de koufrontpassage gevoelig te blijven St bijna aan dek (wolkenbasis Aachen-Orsbach om 04 UTC nog 100 vt). Achter het koufront blijft het zuidoosten en uiterste oosten in de nacht naar zaterdag in opklaringen gevoelig voor mist(banken). Het is ook wat de bevriezingsgladheid in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend betreft de vraag in hoeverre en waar het precies opklaart, vooral het oosten en zuidoosten lijken een grote kans op bredere opklaringen te hebben bij daar een geringere fetch over het relatief warme zeewater.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Op veel plaatsen is het nog bewolkt en lokaal valt er nog motregen. Van het noordoosten uit trekken opklaringen het land binnen en vanmiddag breekt ook in het midden af en toe de zon door. In het zuiden van het land zal het tot de avond bewolkt blijven. De middagtemperatuur ligt rond de 9°C. De wind is eerst noordwestelijk en overwegend matig, aan zee vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind naar noordelijke richtingen en neemt af naar zwak tot matig.

Komende nacht blijft het droog en klaart het steeds meer op. Vooral in het zuidoosten kan een mistbank voorkomen. Het koelt flink af en het gaat op veel plaatsen een graadje vriezen, alleen vlak aan zee blijft de temperatuur enkele graden boven nul. Waar het langduriger opklaart is er kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Er staat een zwakke wind uit noord tot noordoost.

Morgenochtend zijn er nog enkele wolkenvelden maar verder is er veel ruimte voor de zon. Eventuele gladheid verdwijnt in de tweede helft van de ochtend. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5°C in het zuidoosten tot 8°C in het Waddengebied. De wind waait uit oost tot noordoost en is overwegend zwak, in de kustgebieden matig.

Op zondag 4 december ligt er boven Zuidoost-Europa een omvangrijk hoog met een uitloper net noord van ons land richting Schotland, waardoor boven onze omgeving een zwakke oost- tot zuidooststroming staat . Op dinsdag 6 december vormt zich een nieuw hogedrukcentrum boven Duitsland, dat woensdag 7 en donderdag 8 december zuidoostwaarts naar de Balkan trekt. Dat maakt de weg vrij voor zachtere Atlantische aanvoer in een meanderende westcirculatie.. Op hoogte blijft echter een rug in onze buurt.

Vooruitzichten

De eerste dagen (vrij) koud winterweer met veel zon en in de nachten lichte, lokaal matige vorst. In de loop van volgende week meer bewolking en minder koud.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 09 december tot en met vrijdag 16 december

Grote kans op overwegend bewolkt en vrij zacht weer met vooral in het weekend van tijd tot tijd regen. Aan het einde van de periode neemt de kans op een wat kouder weertype weer toe.

T/m woensdagochtend zijn de oplossingen vrij koud tot koud met in de nachten veelal lichte, vooral in de eerste helft van de volgende week kans op matige vorst. Daarbij weinig bewolking, vooral begin volgende week in droge lucht. Veruit de meeste leden laten woensdag 7 of donderdag 8 december Atlantische lucht onze omgeving bereiken: de windpluimen zijn daarin vrij duidelijk, hoewel een klein aantal leden het weertype van begin volgende week laten aanhouden. We zien in de tweede weekhelft het algemeen een bewolkt scenario ontstaan met van tijd tot tijd (frontale) neerslag, vooral in het weekend van 10/11 december. Clusters laten zien dat een hoogterug waarschijnlijk enigszins in de buurt blijft, waardoor de grootste frontale neerslagactiviteit noord van ons land blijft. De positie en de amplitude van de hoogterug wordt richting het weekend van 10/11 december echter wel onzeker: in de vier clusters zijn 3 v/d 4 verschillende klimatologische stromingsregimes vertegenwoordigd. Er is dan een grote kans op vrij zacht weer, waarbij vooral de hoge nachttemperaturen opvallen. Halverwege de maand neemt het aantal zachte oplossingen af en berekent een handjevol leden weer een Oostelijke aanvoer met vorst in de nacht.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn