Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Van het noordwesten uit af en toe regen. Vrijdagavond regenachtig

31 oktober 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen zuid tot zuidwestelijke stroming voert polaire lucht aan. Een NO-ZW georiënteerde occlusie ligt 06 UTC net ten noordwesten van ons land en trekt maar heel langzaam oostwaarts omdat het systeem evenwijdig aan de stroming komt te liggen. Pas in de loop van de middag en avond, na passage van een zwakke golf, trekt de occlusie wat sneller oostwaarts maar hij blijft ook morgen in de buurt van Limburg slepen. Later vanavond of in de nacht naar vrijdag ligt de neerslag van een volgend systeem over het uiterste westen van het land. Vrijdag overdag komt deze WZW-ONO georiënteerde zone boven het noordwesten van het land te liggen. Intussen nadert van het zuidwesten uit een volgende randstoring.vrijdagavond trekt deze storing via het zuiden van Engeland naar de zuidelijke Noordzee. Op nadering van dat laag draait de stroming naar zuidelijke richtingen, waardoor de eerder genoemde  zone noordwaarts trekt. Vrijdagavond nadert van het zuiden uit een actief warmtefront van de genoemde storing.

In het westen en noorden is er veel bewolking, in het oosten en zuidoosten van het land zijn er brede opklaringen. Overdag breidt de bewolking zich langzaam verder uit en gaat het van het noordwesten uit af en toe regenen. In het zuidoosten en oosten van het land blijft het echter tot ver in de middag droog met zonnige perioden. De maximumtemperatuur ligt rond de 12 graden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig en aan de noordwestkust soms hard.

In de nacht naar vrijdag is er veel bewolking en valt er af en toe regen. In de kustgebieden is er kans op een bui. De minimumtemperatuur is ongeveer 8 graden. De wind is zuid tot zuidwest en matig. Aan de westkust is de wind (vrij) krachtig.

Ook vrijdag overdag is het overwegend bewolkt met plaatselijk regen, maar veel valt er niet. In de avond volgen er van het zuiden uit flinke perioden met regen. De maximumtemperatuur is ongeveer 13 graden. De wind draait in de avond naar zuid tot zuidoost. (Bron: KNMI)

Het aandachtsgebied bevindt zich in een vrij krachtige west- tot zuidwestelijke stroming tussen sturende lagedrukgebieden boven het noorden van de Atlantische Oceaan en een gordel van hoge druk min of meer rond 40 graden NB. Na vrijdag passeren van tijd tot tijd weer actievere randstoringen, waarbij timing en activiteit op dit moment nog erg onzeker zijn. Ook de koers varieert nog steeds in de opeenvolgende runs. Tot en met begin volgende week volgen deze stromingen in het algemeen een tamelijk zuidelijke koers, via Het Kanaal of Zuid-Engeland richting de zuidelijke Noordzee of de Benelux. Begin volgende week lijkt door warmte-advectie op de oceaan, de stroming meer zuidwestelijk te worden. Ook dan passeren er nog wel enkele storingen, maar volgen ze een noordelijker koers en lijken ze minder actief.

Vooruitzichten

Perioden met regen of buien en slechts af en toe zon. Vooral in het weekeinde soms vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 07 november tot en met donderdag 14 november

Aanvankelijk geregeld regen of buien met temperaturen die rond of enkele graden boven normaal liggen. Later in de periode mogelijk overgang naar een droger weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn