Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Van het noordwesten uit regen. Morgen veel wind

04 december 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hogedrukgebied ligt boven de Atlantische Oceaan en een ander hoog ligt boven Bulgarije. Beide systemen zijn met elkaar verbonden middels een rug waarvan de as over het Alpengebied en het midden van Frankrijk ligt. Op de noordflank van deze rug bevindt zich een koufront boven de Noordzee. Dit NW-ZO georiƫnteerde koufront bereikt in de loop van de ochtend het noordwesten van ons land en verlaat in de avond het zuidoosten. Vanavond verschijnt een vlak laag met frontale golf ten zuiden van IJsland. De kerndruk is dan 1005 hPa. Dit laag trekt verder zuidoostwaarts waarna het in de nacht naar donderdag sterk gaat uitdiepen (snelle cyclogenese onder invloed van de linker uitgang van een sterke jetstreak). Donderdagochtend ligt de depressie met een verwachte kerndruk van 981 (druk is dan ruim 25 hPa gedaald in 12 uur) net noord van Schotland, donderdagavond boven het noorden van Denemarken met een kerndruk van 969. Het bijbehorende koufront wordt om 15 UTC tegen het noorden van ons land verwacht en verlaat zon 4 uur later het zuidoosten.

Vandaag is er veel bewolking en in de loop van de ochtend trekt een gebied met regen het noordwesten van ons land binnen. De regen verlaat aan het begin van de avond het zuidoosten van ons land. Elders is het dan inmiddels al opgeklaard. De middagtemperatuur ligt tussen de 5 en 8 graden. De wind is zuidwestelijk en neemt iets in kracht toe. In de middag draait de wind naar het noordwesten en wordt dan in het waddengebied mogelijk krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar donderdag zijn er vooral in het zuiden opklaringen en daar is dan kans op mist. Elders zijn er wolkenvelden. Het koelt af naar waardes tussen -1 in het zuiden en 7 graden aan zee. De zuidwestenwind is matig, in de noordelijke kustgebieden vrij krachtig.

Donderdagochtend neemt de bewolking van het noordwesten toe en in de middag gaat het regenen. De middagtemperaturen liggen tussen 5 graden in het zuidoosten en 8 graden aan zee. De zuidwestenwind draait in de middag naar het westen en neemt landinwaarts toe naar krachtig, in de kustprovincies naar hard tot stormachtig en in het waddengebied komt mogelijk een zware storm te staan. Overal komen zware windstoten voor van 75 tot 100 km/uur. Aan het einde van de middag en aan het begin van de avond worden zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 130 km/uur in de noordelijke en noordwestelijke kustprovincies. ’s Avonds draait de wind verder naar het noordwesten. (Bron: KNMI)

Een lagedrukgebied trekt donderdag noord van Schotland langs verder naar het zuiden van Noorwegen en het midden van Zweden waar het in de nacht naar vrijdag arriveert. Op de zuidwestflank van dit laag is er een zeer sterk windveld aanwezig. Dat levert aan onze kust een storm op, mogelijk zware storm, verder op de Noordzee een zeer zware storm. Vrijdag trekt het laag verder richting Baltische Staten en gaat de noordwestelijke wind boven Noordzee langzaamaan afnemen. Een hogedrukgebied nabij Ierland komt naderbij en wordt in de loop van het weekeinde boven Centraal-Europa verwacht. In de nieuwe week trekt het hoog eerst verder oostwaarts om later het zwaartepunt weer meer westwaarts te verleggen waardoor de kern aan het eind van de volgende week boven Frankrijk wordt verwacht.

Vooruitzichten

Eerst enkele winterse buien en nog een stevige wind. In het weekeinde overgang naar een rustiger en droog weertype. De middagtemperatuur ligt rond de 5 graden en later neemt in de nachten de kans op lichte vorst toe.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 11 Deember tot en met woensdag 18 december

Grote kans op aanhouden van het rustige en droge weer met temperaturen zowel overdag als in de nacht dichtbij of iets de normale waarde voor de tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386134962730

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn