Sunday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Van het noordwesten uit steeds meer buien.

23 februari 2016 door Jannes Wiersema

41Een lagedrukgebied boven Scandinavië resulteert in een noordwestelijke stroming met polaire lucht boven het aandachtsgebied. Een hoogtetrog zwaait vanmiddag zuidoostwaarts over het land. T500 daalt hierbij tijdelijk naar circa -35 C. Tegelijkertijd krijgt een hogedrukgebied ten zuidwesten van IJsland een uitloper boven West-Frankrijk, waarin vervolgens een apart centrum opbouwt. De hierdoor ontstane gordel van hogedruk wordt in de nacht naar woensdag oostwaarts gedwongen door een naar Bretagne koersend laag.

In de zuidelijke helft is er veel bewolking en in het zuidoosten valt eerst nog regen. Opklaringen boven het noorden breiden zich vandaag verder zuidwaarts uit. Van het noorden uit trekken steeds meer buien het land op en bij deze buien is er een kleine kans op onweer en korrelhagel. De maxima liggen rond 6 graden. De wind is landinwaarts zuidwestelijk en zwak en wordt in de tweede helft van de ochtend matig en westelijk. In de middag draait de wind naar noordwest. Aan zee is de wind west tot noordwest en matig. Vanmiddag neemt de wind daar toe naar vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk naar krachtig.

In de nacht naar woensdag komen er meer opklaringen voor en neemt de buienkans tijdelijk af. De temperatuur daalt naar waardes rond of iets onder het vriespunt. Lokaal kunnen er ondiepe mistbanken ontstaan. De wind wordt zuidwestelijk en neemt af naar zwak tot matig.

Woensdag overdag verandert er weinig, de kans op een bui neemt weer iets toe, mogelijk met natte sneeuw. De temperatuur blijft rond 5 a 6 graden steken. De wind draait naar een westelijke richting en is zwak tot matig.

De straalstroom raast via de Golf van Biskaje en Italië naar de Zwarte Zee. De positie hiervan wordt nog iets zuidelijker, maar tegelijkertijd begint de straalstroom sterk te golven. Deze Rossbygolven bewegen oostwaarts en de amplitude neemt ook weer af. De nabijheid van een dan zonale jet is een vrijbrief voor het doorkomen van enkele storingen. Het opnieuw uitslaan van een golf kan niet voorkomen dat ons weerbeeld volledig bepaald gaat worden door lage druk.

Vooruitzichten

Donderdag nog een winterse bui, daarna vrijwel overal droog. Temperaturen liggen iets onder het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 01 maart tot en met dinsdag 08 maart

Wisselvallig en temperaturen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Het globaal geschetste beeld zit in nagenoeg het volledige ensemble. Wel lijkt de oper later over te gaan naar het wisselvallige regime dan een groot deel van het ensemble. Aan het einde van de tiendaagse zit de oper bovenin de temperatuurpluim als een warmtefront met daarachter vochtige en zachte lucht ons land bereikt.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn