Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Van het oosten uit meer zon

10 oktober 2015 door Jannes Wiersema

28Aan de zuidwestflank van een hoog boven Scandinavië ligt een westwaarts trekkend niet actieve koufront (historisch gezien: barokliene band met diverse fronten) met aan oplossing onderhevige SC-wolken. West van het front bevindt zich naast Stratocumulus op uitgebreide schaal ook Stratus. Ondertussen neemt met het zich ook geleidelijk westwaarts verplaatsen van het zwaartepunt van het Scandinavische hoog de oostelijke stroming in kracht toe. Geleidelijk trekt het wolkenpakket vanochtend van oost naar west over ons land. het koufront bereikt vandaag om 12 UTC het westen en verplaatst zich verder westwaarts, waardoor het hele land vanmiddag in de continentaal polaire lucht terecht komt.

Er is vrij veel bewolking, maar in de loop van de ochtend komt er van het oosten uit steeds meer ruimte voor de zon. Het blijft droog en de maxima liggen rond 14 graden. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is het overwegend helder. De temperatuur daalt naar zo’n 3 graden en op een beschutte plaats kan het aan de grond licht vriezen. De noordoostenwind is meest matig, kracht 3.

Zondag overdag is het zonnig. Met een maximumtemperatuur van ongeveer 10 graden is het vrij koud. De wind is noordoost tot oost en matig, in het Waddengebied soms krachtig, 6

Vanaf vandaag is ons aandachtsgebied onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië gekomen. De stroming is hierdoor oostelijk en de aangevoerde lucht wordt steeds droger en kouder. Ook op 500 hPa vormt zich een (koud) hoog boven Scandinavië. Verder beweegt een hoogtetrog boven het Italië noordwaarts, hetgeen na het weekeinde zorgt voor het oostwaarts verplaatsen van het Scandinavische hoog. Gelijktijdig zien we dan het uitbreiden van een Azorenhoog richting Britse Eilanden. Afhankelijk van hoe ver dit hoog zich uitstrekt richting onze omgeving krijgen we een west- of noordwestelijke aanvoer of een noordoostelijke aanvoer. Vanaf vrijdag wordt de kans op wat regen groter en lopen met name de minimumtemperaturen wat op.

Vooruitzichten

Rustig en vrij koud herfstweer met maxima rond 10 graden en vooral de eerste dagen kans op minima dichtbij het vriespunt

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 17 oktober tot en met zaterdag 24 oktober Grote kans (60%) op het aanhouden van het droge weertype en zo’n 30-40% kans op meer wisselvallig weertype met in beide gevallen temperaturen beneden normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn