Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit bewolkt, in zuidwesten wat regen. Morgen vrij zonnig

22 augustus 2013 door Jannes Wiersema
Toenemende bewolking

Toenemende bewolking

In de bovenlucht is er boven Noord-Engeland een klein hoogtelaag (koude put met -18 graden op 500 hPa) aanwezig. Dit trekt ZZO-waarts en vult op. Aan de zuidflank is er echter wel sprake van een zwak  frontje boven Zuid-Engeland dat vandaag in activiteit afnemend over het zuidwesten en zuiden van ons land trekt. Vrijdagochtend trekt het koude putje verder opvullend over het uiterste zuidwesten in zuidoostelijke richting. Aan de grond komen we dan meer onder invloed van een oostelijke stroming aan de flank van het hoog boven Scandinavië.

Vanochtend breidt bewolking zich van west naar oost over ons land uit. Uit de bewolking kan met name in het zuidwesten en zuiden wat regen vallen. Voor dit bewolkingsgebied uit komen nog brede opklaringen voor en is het eerst nog nevelig met lokaal nog een mistbank. Verder is er vooral in het oosten en noordoosten nog ruimte voor de zon. Het wordt tussen de 21 en 24 graden. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen. In de kustgebieden kan in de middag een zeewind opsteken.

Vanavond en in de nacht naar vrijdag wordt de bewolking dunner en komen er meer opklaringen. Hier en daar kan weer grondmist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden bij een zwakke wind die naar oostelijke richtingen draait.

Vrijdag overdag zijn er flinke perioden met zon en is het overal droog. De oostelijke wind is zwak tot matig en de middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden in het noorden tot plaatselijk 28 graden in uiterste zuiden.

Vrijdag bouwt zich een hogedrukgebied op boven het westen van Europa. De as ligt vrijdag N-Z georiënteerd boven Noorwegen. Gedurende het weekeinde bouwt de rug verder op en vormt zich een aparte kern van hoge druk boven het noorden van Scandinavië. Een hoogtetrog die vrijdag nog net west van Ierland ligt, zakt nog wat verder uit en het zuidelijk deel snoert zich zaterdag af boven het noordwesten van Frankrijk. In de meest recente run trekt dit hoogtelaag oostwaarts en komt maandag boven het midden van Duitsland. De periode daarna vult het laag op en trekt als trog NO-waarts. Er stelt zich dan vanaf maandag een westelijke stroming in met een afwisseling van troggen en ruggen, waarbij de meeste activiteit van enkele storingen meestal ten noorden van ons land blijft.

Vooruitzichten

Geregeld zon en zaterdag op veel plaatsen zomers warm. In de loop van het weekeinde met name in de zuidelijke helft toenemende kans op een (onweers)bui. Na het weekeinde iets lagere temperaturen met slechts af en toe een bui.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 29 augustus tot en met donderdag 05 september

Rond 70% kans op een weertype met slechts af en toe een bui en temperaturen rond normaal. Rond 30% kans op een wisselvalliger weertype met temperaturen beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn