Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit enkele opklaringen en meest droog.

28 december 2013 door Jannes Wiersema

zon en regen

Een opvullende depressie boven de Faeröer trekt noordoostwaarts richting de Noorse Zee. Een bijbehorend golvend koufront bevindt zich van Zuid-Zweden via Zuid-Limburg richting Golf van Biskaje. Het polaire front zal aan het eind van de nacht het zuidoosten verlaten, maar blijft nog lang in de buurt omdat een volgende golf aan het einde van de middag ten zuidoosten van ons land langs trekt. Het westen krijgt  vandaag te maken met een enkele bui  als gevolg van de onstabiele opbouw van de atmosfeer achter het front. Zondag overdag trekt een trog over het zuiden van het land en dit zorgt voor een verhoogde kans op buien met name in de zuidelijke provincies.

Het is bewolkt en in het oosten valt nog van tijd tot tijd regen. Komende uren trekt het regengebied langzaam naar Duitsland weg. Van het westen uit drijven opklaringen het land binnen, maar vooral in de kustprovincies is nog een enkele bui mogelijk. Maxima liggen rond 8 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust vrij krachtig.

Komende nacht wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur komt uit op omstreeks 2 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee is de wind matig tot vrij krachtig uit een westelijke richting.

Zondag overdag zijn er wolkenvelden en in het midden en zuiden van het land kan er plaatselijk een bui voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan de kust (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Ons land blijft van tijd tot tijd te maken houden met een straffe zonale stroming afgewisseld door een een hoogtetrog. Op onze breedte zien we de eerste 10 dagen vaak een westelijk tot zuidwestelijke aanvoer van maritieme lucht. Na deze tien dagen zien we in de meerderheid van oplossingen een afgesnoerd hoogtelaag boven West-Europa tot ontwikkeling komen waardoor er boven Nederland de kans groter wordt op iets minder zacht, maar nog steeds wisselvallig weertype.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en iedere dag kans op regen. Temperaturen, zowel ’s nachts als overdag, iets boven de langjaargemiddelde waarden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 04 januari tot en met zaterdag 11 januari

Grote kans (80%) op voortzetting van het wisselvallige weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1388216378516

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn