Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit regen.

29 april 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een laag (CAD), 03 UTC op de Engelse noordoostkust, trekt nog wat uitdiepend naar het oosten en ligt vrijdagavond boven het midden van de Noordzee. Het laag trekt zaterdag verder opvullend naar het zuidwesten van Noorwegen. Bijbehorend frontaal systeem boven het westen trekt in de ochtend over ons land oostwaarts. Aanvankelijk is het front weinig actief, maar door de onstabiele opbouw onderin en op dagelijkse gang en activeert het enigszins boven het midden en oosten van het land. Omdat het front nagenoeg evenwijdig aan de (hoogte)stroming komt te liggen, treedt er boven Frankrijk zwakke golfvorming op waardoor het front in de middag vertraagt boven het zuidoosten. Ten noordwesten van het koufront trekken nog occlusie restanten de Noordzee op. Deze schampen in de middag en avond het noordwesten en zijn het meest actief boven zee. Ook zaterdag blijft het front waarschijnlijk ten zuidoosten van ons land slepen. Ons aandachtsgebied komt dan in een noordwestelijke stroming, waarbij later op de dag een zuidwest-noordoost georiënteerde rug zich uitbreidt over de zuidelijke Noordzee.

Synoptisch gezien vertonen de modellen weinig verschillen. Aandachtspunt is de golfvorming die boven het uiterste zuidoosten gaat optreden. Hirlam00 doet dat nu het meest uitgesproken, maar ook EC suggereert zwakke golfvorming in de middag. Hirlam laat nu ook in de nacht naar zaterdag nog wat neerslag over het zuidoosten trekken.

Een smalle regenzone boven het westen en noordwesten trekt in de loop van de ochtend naar het oosten en zuidoosten. Daar vooruit komen in het zuidoosten eerst nog opklaringen voor. Vanmiddag valt er in het oosten en zuidoosten nog af en toe (buiige) regen. In de rest van het land blijft het dan op een lokale bui na droog en in het noordwesten kan de zon nog doorbreken. De maxima liggen rond 11 graden. De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en vrij krachtig tot krachtig langs de kust en boven het IJsselmeer. In de avond wordt de wind aan de noordwestkust mogelijk even hard.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht is het meest bewolkt met aan zee nog kans op een bui en in het zuidoosten mogelijk nog af en toe regen. De minimumtemperaturen liggen rond de 4 graden. De wind neemt flink af en is aan het einde van de nacht zwak, langs de kust matig uit een zuidwestelijke richting.

Zaterdag overdag is het eerst tamelijk bewolkt en in het binnenland kan met name in de middag nog een enkele bui ontstaan. In het westen klaart het in de loop van de dag op. De middagtemperaturen liggen rond de 11 graden. De wind draait naar noordwest tot noord en is zwak tot matig.

Een langgerekte, noord-zuid georiënteerde hoogtetrog schuift zondag over ons land oostwaarts, waarna zich een west tot noordwestelijke stroming instelt. In de loop van de week begint de stroming sterker te golven en op Hemelvaartsdag passeert een versterkende hoogterug ons land. de dagen daarna verplaatst de hoogterug zich naar centraal Europa, terwijl ten westen van het Europese continent een hoogtetrog steeds verder uitzakt. Ons aandachtsgebied komt door deze ontwikkeling in een trog-rug overgang in een zuidelijke hoogtestroming, waardoor de aangevoerde lucht aanmerkelijk warmer wordt. Wel trekken er in de zuidelijke stroming soms kortgolvige troggen mee, die soms voor (buiige) neerslag kunnen zorgen.

Vooruitzichten

Perioden met zon en vooral op maandag en dinsdag kans op regen of een bui. Eerst is het nog aan de koele kant, maar na woensdag stijgen de maxima waarschijnlijk naar waarden boven het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 06 mei tot en met vrijdag 13 mei

Grote kans (70-80%) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Tot en met halverwege de volgende week verblijven we vrij diep in de polaire lucht. De storingen die passeren zijn meestal niet heel erg actief. De overgang naar een zuidelijke stroming vanaf komende donderdag zien we in vrijwel alle EPS-leden terug. Er zit echter wel verschil in de snelheid waarmee de hoogterug oostwaarts trekt. De deterministische run laat dit dus al op Hemelvaartsdag gebeuren, maar in ruim de helft van de leden gebeurt dit pas op vrijdag. Hoe dan ook, de overgang naar dit stromingspatroon zien we nu weer in meer leden terug dan in de vorige runs. De verdere ontwikkeling vanaf 9 mei laat verschillende scenario’s zien. Het blijft in de meeste leden echter (zwak) cyclonaal met een stroming tussen oost en zuid met in de meeste gevallen dus aanvoer van (vrij) warme lucht

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn