Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Van het westen uit steeds meer zon.

06 juni 2015 door Jannes Wiersema

30Een Laag ten noordwesten van Schotland trekt noordoostwaarts en vult op. Boven het midden van het land ligtĀ  een zwak noord-zuid georienteerd koufront, kort gevolgd door een tweede zeer zwak koufront. Beide fronten trekken oostwaarts en verlaten in de loop van de ochtend het oosten. Hierachter stroomt in een westelijke stroming aanmerkelijk koelere en drogere lucht over ons land uit. Tegelijkertijd bouwt een rug vanuit de Golf van Biskaje zich vandaag uit in de richting van ons land. Rond 12 UTC ligt deze rug ongeveer langs de westkust, daarna kantelt de rug naar een west-oost orientatie op zondag.

Van het westen uit klaart het in de loop van de ochtend steeds verder op. Het is droog. Vanmiddag zijn er overal flinke perioden met zon. De middagtemperatuur ligt tussen 17 graden aan de kust tot lokaal 22 graden in Limburg. Er staat boven land een matige westelijke wind. Aan de kust is de wind soms vrij krachtig. In de avond neemt de wind af naar zwak tot matig.

De nacht naar zondag verloopt helder en de temperatuur daalt naar 7 tot 11 graden. De zwakke tot matige wind komt uit west tot zuidwest.

Zondag overdag zijn er flinke perioden met zon, maar in de loop van de dag ontstaan er wel stapelwolken. De temperatuur loopt op naar ongeveer 20 graden. De wind komt uit het westen tot noordwesten en is matig.

Het hoog boven de oceaan heeft maandag een uitloper via de Britse Eilanden naar ons aandachtsgebied. De rug-as ligt min of meer west-oost georienteerd net ten noorden van Nederland. In deze situatie komt tot en met donderdag niet of nauwelijks verandering. Pas donderdag of vrijdag schuift de rug-as zuidwaarts en kan er mogelijk een zwakke storing dichterbij komen. In de loop van het weekeinde van 13/14 juni bouwt zich boven het continent een hoogterug op, wat resulteert in een zuidwestelijke stroming.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en droog. Later in de week een kleine kans op een bui en mogelijk wat hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 13 juni tot en met zaterdag 20 juni

Grote kans op een rustig weertype met tamelijk lage neerslagkansen. De temperatuurverwachting is erg onzeker doordat kleine verschillen in het stromingspatroon grote gevolgen zullen hebben voor het temperatuurverloop.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn