Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit bewolkt en regenachtig.

03 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Ten westen van de Britse Eilanden ligt een lagedrukgebied.Een eerst fron ervan trekt vanuit het zuiden het land en trekt langzaam noordwaarts maar is weinig actief. Een warmtefront, behorend bij het eerder genoemde lagedrukgebied bereikt zondagochtend het zuiden van het land en trekt verder noordwaarts. Het koufront bereikt in de loop van de zondagmiddag het zuidwesten en verlaat in de avond het oosten van ons land. Met name in het zuidoosten kan het koufront activeren. Achter het koufront ruimt de stroming naar zuidwest en kan even flink aantrekken, vooral in het zuidwestelijk kustgebied. Later op zondagavond trekken de restanten van een trog over de Noordzee noordoostwaarts te trekken. Maandagochtend nadert van het zuidwesten uit een zwakke rug.

Van het zuiden uit wordt de bewolking dikker en trekt een gebied met regen het land binnen. De regen breidt zich langzaam naar het noordoosten uit. In het noordoosten regent het pas tegen de middag; in de ochtend is daar de zon nog even te zien. Pas later in de middag en in de avond wordt het van het zuidwesten uit droog. Vooral in het zuiden kan er in de avond nog wel een bui voorkomen. De middagtemperaturen lopen uiteen van 14 graden in het noorden tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. De wind draait van oost naar zuidwest en is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de nacht van zondag op maandag zijn er brede opklaringen en kan er heel lokaal een bui voorkomen. De minima liggen rond 10 graden. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en eerst mogelijk nog krachtig.

Maandag overdag ontstaan er vrij veel stapelwolken en op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt in de middag 15 tot 20 graden. Eerst staat er een matige zuidwestelijke wind, later op de dag draait de wind naar zuid tot zuidoost. 

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag net ten westen van Ierland. Dit trekt noordoostwaarts richting Scandinavië. In de tweede helft van de week trekt een zwakke hoogterug over onze omgeving. In het weekend trekt een hoogtetrog over en ten zuiden van ons land, waarbij er zich een aparte kern afsnoert. Daarna bouwt zich een nieuwe hoogterug op met de as ZW-NO georiënteerd ten zuiden van ons land. Dit patroon is overigens duidelijk anders dan in de operationele run van gisteren. Aan de grond zien we op dinsdag een laag boven de Britse Eilanden met een passerend frontaal systeem over onze omgeving, waarbij ons land tijdelijk in de warme sector komt. Het laag verplaatst zich woensdag en donderdag langzaam richt Scandinavië, terwijl zich ten zuiden van ons land een zwakke rug bevindt. Op zaterdag trekt een vlak aag vanaf de Oceaan over onze omgeving, waarna we vanaf zondag onder hogedruk invloed komen.

Vooruitzichten

Dinsdag warm, maar grote kans op (onweers-)buien. De dagen daarna een enkele bui en temperaturen rond 17 graden.

  Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 30 20 40 40 40 40
Neerslagkans (%) 30 90 50 40 60 70
Neerslaghoeveelheid (mm) 0/1 8/14 1/3 0/1 0/4 0/5
Minimumtemperatuur (°C) 10 11/12 9/10 8/9 6/9 7/10
Middagtemperatuur (°C) 18 21/23 16 14/17 15/19 13/16
Windrichting ZW Z ZW ZW ZO NW
Windkracht (bft) 4 4 5 4 3 4

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron : KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn