Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit meer bewolking, op de meeste plaatsen droog.

09 augustus 2015 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukkern net ten noorden van de Wadden trekt noordoostwaarts en komt vandaag boven Denemarken en maandag boven Zuid-Zweden terecht. Gelijktijdig ontwikkelt zich ten westen van de Alpen boven Frankrijk een thermisch laag dat gedurende de beschouwde periode langzaam naar Midden-Duitsland verplaatst.Tussen deze twee systemen bevindt zich nog steeds een zwakke barokliene zone (grens van Theta-w700=17 C) die bij aanvang gesitueerd is van de Provence via de Elzas naar het oosten van Duitsland en verder noordwaarts. Echter door het naar noordoosten verplaatsen van het laag komt de barokliene band weer als zwak hoogtewarmtefront richting ons land en zorgt voor toename van hoge en middelbare bewolking waar mogelijk wat neerslag uit kan vallen. Deze zone lijkt tot de oostelijke helft van het land te reiken om vervolgens maandag weer oostwaarts richting Duitsland te trekken.

Het is eerst nog vrij zonnig, maar in de loop van de ochtend neemt van het zuiden uit de bewolking toe. In het zuidoosten is eind van de ochtend en in de middag wat regen niet helemaal uitgesloten. De middagtemperatuur ligt rond de 23 graden. Er staat een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Aan de kust kan de wind in de middag van zee gaan waaien.

Komende nacht heeft het oosten met veel bewolking te maken met daar kans op regen. Naar het westen toe is de kans op opklaringen groter. De minima liggen onder de bewolking rond 15 graden, in het westen kan het enkele graden frisser worden als het opklaart. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en oost.

Maandag overdag blijven we een tweedeling houden. In het oosten is er tamelijk veel bewolking met kans op regen. Elders is er meer zon en blijft het droog. De maxima liggen rond 24 graden. Geleidelijk draait de wind overal naar west tot noordwest en is zwak tot matig.

Tijdens de meerdaagse periode zien we een 500-hPa patroon die in de clusters eenzelfde beeld geven: Uitzakkende hoogtetrog boven Britse Eilanden krijgt een afsnoerend laag boven Zuidwest-Europa. Hierdoor krijgen we te maken met een meest zuidelijke aanvoer van relatief warme lucht in de opgaande flank van de hoogtetrog. Gezien het feit dat er kans is op overtrekkende gebieden met PVA (vaak als gevolg van Shear Vorticity) zien we verschillen in neerslagberekeningen in de diverse EPS-leden. Zelfs na de meerdaagse periode vertonen de meeste clusters een hoogtelaag west van ons land, hetgeen een voorkeur oplevert van een aanhoudende zuidwestelijke aanvoer. Afhankelijke van de precieze positie van de trogas is bepalend voor de kans op frontale neerslag of convectie.

Vooruitzichten

Rustig zomer weer met perioden met zon en vooral later in week kans op enkele regen- of onweersbuien. Zomerse middagtemperaturen van 25 graden of hoger.

Vooruitzichten lange termijn
zondag 16 augustus tot en met zondag 23 augustus

Grote kans (60 %) op aanhoudend rustig zomerweer met maximumtemperaturen rond de langjaargemiddelde waarden en met kans van ca. 30 % op neerslag

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn