Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit perioden met regen.

29 januari 2013 door Jannes Wiersema

Van het zuiden uit perioden met regen

Een slepend frontaal systeem, verbonden aan een depressiekern ten noorden van de Britse Eilanden, trekt vandaag, vannacht en morgenochtend over onze kust. De wind kan hierbij tijdelijk aanspannen tot stormachtig (8) uit ZW. Morgen komen we in de loop van de dag geleidelijk onder de gunstige invloed van een mobiele hogedrukwig te liggen. Deze wig trekt snel oostwaarts en maakt opnieuw plaats voor Atlantische storingen. Vrijdag schuift in de loop van de dag een uitdiepende kern dichterbij en kan de wind serieus aanspannen.

Het is op veel plaatsen bewolkt en in de zuidelijke helft van het land zijn er perioden met regen. De regen breidt zich gedurende de dag langzaam noordwaarts uit. Het noorden van het land houdt het tot in de middag droog met af en toe zon. De middagtemperaturen liggen tussen de 8 graden in het uiterste noorden tot plaatselijk 11 graden in het midden en zuiden. Vanavond loopt de temperatuur nog iets verder op richting de 12 graden. De zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig en neemt in de avond toe naar krachtig. Aan de kust wordt de wind in de loop van de middag en avond hard tot stormachtig, met later in de avond in het westelijk kustgebied mogelijk weer zware windstoten tot 80 km/uur.

Vannacht is het zwaar bewolkt en valt er af en toe lichte regen of motregen. Met temperaturen rond 11 graden is het zacht. Er staat een krachtige zuidwestenwind, langs de kust en op het IJsselmeer hard tot stormachtig. Daarbij zijn er in aan de kust ook zware windstoten mogelijk tot circa 80 km/uur.

Na woensdag minder zacht

Morgenochtend regent het nog even stevig door, maar later in de ochtend wordt het van het westen uit droger en breekt de zon door. In de middag hebben we te maken met een afwisseling van zon en stapelwolken en het blijft nagenoeg overal droog. In de avond kunnen er enkele buien voorkomen met daarbij een kleine kans op onweer. De maximumtemperatuur wordt in de ochtend bereikt, rond 11 graden. In de middag ligt de temperatuur enkele graden lager, rond 9 graden. De zuidwestenwind draait in de loop van de ochtend naar west tot zuidwest en blijft vrij krachtig tot krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard.


Donderdagochtend begint vrijwel droog, maar in de loop van de middag trekt de westenwind fors aan, en trekken er een aantal stevige buien over het land. In de loop van de avond nemen de buien weer af, maar blijft de wind onverminderd krachtig. Vrijdagochtend begint wisselend bewolkt met hier en daar een bui. In de loop van de dag volgt er vanuit het zuidwesten opnieuw een actieve storing met veel regen en wind.

Wisselvallig weekend

De regenstoring van vrijdag verlaat zaterdagochtend het land weer. In de middag steekt er een krachtige noorderwind op, en wordt er aanzienlijk koudere lucht aangevoerd. De middagtemperatuur zakt hierdoor naar een graad of 4, maar het weerbeeld knapt wel wat op. Er komen brede opklaringen voor en de neerslag blijft beperkt tot een lokale bui, mogelijk met hagel. In de nacht naar zondag gaat het in de koude lucht licht vriezen. In de loop van zondag draait de wind weer naar het westen en stroomt er zachtere lucht het land in, later gevolgd door regen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn