Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit regen, in het oosten en noorden later met onweer

16 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een afsnoerend hoogtelaag nestelt zich in de Golf van Biscaye en zorgt ervoor dat de bovenluchtstroming draait van zuid naar zuidoost. Het golvende polaire front bevindt zich boven Duitsland. Een frontale golf boven Zuidwest-Frankrijk trekt noordwaarts en bereikt vandaag het zuidoosten. In de loop van de dag komt de (noord)oostelijke helft van het land in de warme sector terecht waarin de lucht potentieel onstabiel is en de neerslag een sterk convectief karakter heeft. Nabij de frontale zone is de neerslag dynamisch van karakter. Bijbehorend laagje trekt in de nacht naar vrijdag via het oosten naar de Noordzee. Door deze beweging komt in het grootste gedeelte van het land op vrijdag weer in de polaire lucht terecht.

Komende uren wordt de bewolking van het zuidoosten uit dikker en breidt een gebied met regen zich geleidelijk verder over het land uit. In de middag en avond wordt de neerslag in het oosten en noorden buiig van karakter en kan er ook onweer voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 12 in het westen tot circa 17 graden in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig en waait overwegend uit een noordelijke richting.

NEERSLAG:

De neerslagpatronen vertonen in grote lijnen wel overeenkomsten. Echter de convectieve component zorgt voor detailverschillen. Vandaag in het westen vooral de dynamische neerslag, lichte tot matige regen, soms buiig van karakter. Vanmiddag en vanavond in de warme sector in het oosten en noorden pittige (onweers)buien met lokaal vrij veel neerslag. Vrijdag in de loop van de dag op en voor het koufront uit opnieuw enkele buien, maar minder intensief dan vanmiddag/vanavond.

In de nacht naar donderdag is er vrij veel bewolking en plaatselijk valt er wat regen. Het is sterk nevelig, met lokaal mist. De minimumtemperatuur rond een graad of 10. De wind is west tot noordwest en is zwak tot matig.

Vrijdag is het overwegend bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen, toch zijn er ook droge perioden. De middagtemperatuur ligt op veel plaatsen rond een graad of 12, in het noordoosten van het land is het met 17 graden beduidend warmer. De west tot noordwestenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Bij aanvang van de periode, op zaterdag 18 mei, bevindt zich een hoogtetrog ten westen van onze omgeving waardoor de bovenluchtstroming cyclonaal en zuidoostelijk is. Er vind een afsnoering plaats boven het Iberisch schiereiland en het ontstane hoogtelaag zorgt voor een geleidelijke oostelijke bovenluchtstroming. De operationele run laat halverwege volgende week dit hoogtelaag samensmelten met een nieuw hoogtelaag vanaf IJsland. Aan de grond is de luchtdruk verdeling voor het grootste gedeelte van de run erg vlak.

Vooruitzichten

In het algemeen vrij koel met veel bewolking en van tijd tot tijd regen.

het weer

Modelbeoordeling en onzekerheden

In vergelijking met de vorige beschouwing is er wat meer eenduidigheid in het ensemble gekomen. De meeste leden tonen de samensmelting van de twee genoemde hoogtelagen hetgeen resulteert in een forse hoogtetrog waarvan de as dichtbij onze omgeving ligt. Al met al een stromingspatroon dat we de afgelopen (winter)maanden vaker zijn tegengekomen. Het is een scenario waarbij het polaire front een sterke meandering vertoont boven West Europa en in zijn zuidwaarts tak in veel leden Noord-Afrika bereikt. Voor ons aandachtsgebied betekent dit, cyclonaliteit in een onstabiele polaire luchtmassa. Dit zal garant staan voor wisselvalligheid en beneden normale temperaturen. In de EPS puntverwachtingen (staafdiagrammen en pluimen) is het bovengenoemd synoptisch plaatje terug te vinden. Kijkend naar locatie EHDB zien we de komende 15 dagen de etmaalneerslag kansen >=0,3 mm variƫren tussen 70 en 90% kans, >= 3 mm, rond 40% met af en toe uitschieters naar boven. Verder valt op dat de maxima, zeker de eerste dagen een paar klassen beneden normaal is, met maxima van rond of onder de 15 C, met normalen rond 17 a 18 graden is het daarmee vrij koel te noemen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn