Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit soms lichte regen en motregen, vanmiddag droger

17 april 2013 door Jannes Wiersema

Een lagedrukgebied ten westen van Ierland beweegt noordoostwaarts en komt donderdag overdag bij de westkust van Noorwegen aan. Een warmtefront boven het zuiden van het land trekt in de ochtend en middag van zuid naar noord over het land. Met een zuidelijke stroming wordt overdag warme lucht uit Frankrijk aangevoerd die onderin steeds droger wordt. Het bijbehorende koufront trekt in de nacht naar donderdag tezamen met een frontale trog van west naar oost over het land. Donderdag overdag hebben we te maken met een krachtige zuidwestelijke stroming waarmee vrij droge polaire lucht wordt aangevoerd.

Vanochtend schijnt in het noorden van het land nog af en toe de zon. Van het zuiden uit neemt echter de bewolking toe en valt er soms lichte regen of motregen. In de middag is het met uitzondering van het noorden droog, er blijven echter wel veel wolkenvelden aanwezig. Ondanks de bewolking wordt het vrij warm met maximumtemperaturen van 15 graden op de Wadden tot plaatselijk 22 graden in het zuidoosten van het land. Er staat verder een matige zuidenwind.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af, het blijft nagenoeg overal droog. De temperatuur daalt naar 8 graden in het westen tot 13 graden in het oosten van het land. De wind is zuidwest en neemt toe naar vrij krachtig, aan zee krachtig.

Morgen overdag zijn er zonnige perioden en is het droog. De zuidwestenwind neemt verder in kracht toe naar krachtig boven land, in de kustprovincies mogelijk hard. Vlak aan zee wordt de wind mogelijk stormachtig, kracht 8. Bovendien kunnen er zware windstoten voorkomen tot 75 km/uur. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het noordwesten tot 15 graden in het zuidoosten van het land. (Bron: KNMI)

Vrijdag passeert een hoogtetrog en stroomt met een naar noordwest draaiende stroming polaire lucht het aandachtsgebied binnen. In het weekend bevinden we ons onder een rugas van een hogedrukgebied net zuidwest van de Britse Eilanden. Na het weekeinde manifesteert zich een omvangrijk lagedrukgebied boven Noord-Europa. Als tegenhanger zien we een hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa met een uitloper richting Midden-Europa. Boven West-Europa stelt zich hierdoor een zonale stroming in met de straalstroom over het midden en noorden van de Noordzee. Door deze positie van de straalstroom worden de meest actieve gedeelten van de frontale systemen waarschijnlijk op afstand gehouden en kunnen we profiteren van de hogedrukuitloper. Kleine verschuivingen in de noord-zuid positie van de genoemde systemen kan voor verschillende weerbeelden zorgen, zowel qua temperatuur als neerslag.

Vooruitzichten

Overgang naar koeler weer met in het weekeinde koude nachten, verder overwegend droog met regelmatig zon. Na het weekeinde geleidelijk weer oplopende temperaturen en kans op een bui.

het weer

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn