Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuiden uit zon.

25 januari 2016 door Jannes Wiersema

28Een rug net ten oost van ons land beweegt oostwaarts. Aanvankelijk is de lucht nog vochtig, maar met een naar zuid draaiende wind wordt geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Een frontaal systeem zuidwest van de Britse Eilanden trekt in de eerste helft van de nacht naar dinsdag van west naar oost over het land, maar door drukstijgingen blijft er weinig activiteit over. Later in de nacht en vroege ochtend passeert er een rug. Een lagedrukgebied west van de Britse Eilanden trekt dinsdag net noord van Schotland langs richting de Shetland Eilanden. Het bijbehorende frontale systeem trekt dinsdagavond over ons land.
Het is bewolkt en in het noorden van het land komt er plaatselijk nog mist voor. In de loop van de ochtend klaart het van het zuiden uit steeds verder op en vanmiddag schijnt bijna overal de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden op de Wadden tot lokaal 14 graden in het zuidoosten. De wind is zuidelijk en matig, aan zee vrij krachtig.

Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe en komende nacht valt er plaatselijk wat lichte regen. Later in de nacht komen er enkele opklaringen en kan de temperatuur aan het begin van de ochtend dalen naar een graad of 5. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer geleidelijk krachtig, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk enige tijd hard, 7 Bft. In de loop van de nacht wordt de wind zuidwest tot west en neemt af naar matig, aan zee mogelijk nog vrij krachtig.

Dinsdag overdag zijn er aanvankelijk perioden met zon. In de loop van de dag wordt de bewolking langzaam dikker. Vanaf het einde van de middag gaat het van het westen uit enkele uren regenen. De middagtemperatuur komt uit rond 10 graden. De wind wordt zuidwest en neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en boven het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de avond neemt de wind nog wat verder toe, langs de kust mogelijk naar stormachtig, 8 Bft. In het noordwestelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk van 80-90 km/uur.

Op woensdag trekt een lagedrukgebied via Schotland naar Scandinavie. Bijbehorend polair front sleept over overdag over ons land. In de nacht naar donderdag trekt er een golf in dit front over het land noordoostwaarts. Donderdag passeert er een trekrug. Op vrijdag en zaterdag beweegt een hogedrukkern dat afgesplitst is van het Azorenhoog van Frankrijk naar Zuidoost-Europa. Vanaf dat moment verliest de hogedruk zijn invloed boven het Europese vasteland en komt er een sterke zonale stroming op gang tussen lagedrukgebieden op de noordelijke Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Azoren en Zuidwest-Europa. Zo nu en dan passeert het polaire front waardoor we afwisselend in de warme sector en polaire lucht zitten.

Vooruitzichten
Wisselvallig en zacht met van tijd tot tijd veel wind.

mosimage ma 25 jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
maandag 01 februari tot en met maandag 08 februari
Grote kans op wisselvallig weer met soms veel wind. De temperaturen liggen in het algemeen boven het langjarig gemiddelde.

De EPS-clusters laten in hoofdlijnen gedurende de gehele periode een eenduidig patroon zien met een zonale stroming, de windrichtingpluim laat zien dat nagenoeg alle leden tot aan het einde van de verwachtingsperiode in de zuidwesthoek zitten. Tot en met vrijdag is er weinig spreiding in de andere parameters zoals wind en neerslag, vanaf vrijdag wordt die spreiding groter wanneer de timing van de langstrekkende ruggen, troggen en lagedrukgebieden uit elkaar gaat lopen. De maxima gaan op veel dagen weer rond de 10 graden uitkomen en ook de minima blijven ruim boven nul. Vanaf woensdag liggen de neerslagkansen met 80-90% erg hoog, alleen op donderdag en vrijdag zorgt de rugpassage voor een tijdelijk lagere neerslagkans van ca. 60%. Qua wind zien we op woensdag al een grote kans op zware windstoten langs de kust. Vanaf zaterdag zien we ook landinwaarts de kans op zware windstoten duidelijk groter worden. Op zondag en maandag is de kans op zware windstoten rond 80%, kans op zeer zware windstoten ligt dan rond 10-20%, hetgeen minder is dan de voorgaande run. Alles zal afhangen van de timing en de koers van de lagedrukgebieden. Op de langere termijn komt er in het heersende stromingspatroon weinig verandering, de kans op een overgang naar een winters weertype is zeer gering.

pluim ma 25 jan 2016

pluim neerslag ma 25 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn