Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuidwesten uit (mot)regen

28 december 2012 door Jannes Wiersema

In heldere lucht heeft het voornamelijk in het noordoosten en oosten gevroren. Twente was met -3,2 graden de koudste KNMI post. Eelde volgde met -3,0. Daarentegen werd het in Westdorpe en Maastricht niet kouder dan 5 graden. Daar bleef bewolking achter.

Vandaag is er veel bewolking met alleen in de ochtend nog wat zon in het noordoosten van het land. Een gebied met regen en motregen bereikt aan het eind van de ochtend het zuidwesten en trekt in de middag verder over het land. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in Zeeland tot 4 in Groningen. In de avond loopt de temperatuur verder op tot rond 10 graden. De wind draait van zuidoost naar zuid en neemt in de loop van de dag toe tot matig of vrij krachtig, langs de kust tot krachtig of hard.

Komende nacht is er veel bewolking en op enkele plaatsen valt nog lichte regen of motregen. Het wordt niet koud met minima rond 10 graden. De wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard uit zuid tot zuidwest.

Zaterdag overdag is er vooral hoge bewolking. Het blijft dan op de meeste plaatsen droog. In de avond gaat het van het westen uit enige tijd regenen. Het wordt 10-13 graden. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard langs de kust.

De laatste twee dagen van deze december en de eerste helft van de komende week  zien we op de weerkaart een slingerende westelijke stroming. Dat houdt in de regel wisselvallig weer in. Depressies worden via de Oceaan naar de Noordzee gedirigeerd en geven van tijd tot tijd regen of enkele buien. Tussen hogedruk boven het zuiden van Europa en een dirigerende depressie op het noorden van de Oceaan staat een zuidwestelijke stroming. Daarmee wordt voor de tijd van het jaar vrij zachte lucht aangevoerd. De temperaturen schommelen meest tussen de 8 en 11 graden. De kans op vorst in de nachten is daarbij natuurlijk vrij klein.

Daarna slaat in een sterk meanderende stroming een hoogterug naar het noorden uit: de operationele oplossing van het ECMWF (Europees weermodel) opteert voor hogedruk tijdens het eerste weekeinde van januari boven onze omgeving en de Britse Eilanden. Deze ontwikkeling kan een gunstig effect hebben op
de atmosfeer ofwel wellicht een overgang naar rustig en droog weer met in de nacht en ochtend stralingsvorst. Het is prematuur om hieruit de conclusie te trekken dat een winterse periode voor de deur staat temeer daar een meerderheid van de oplossingen nog niet de lijn van de ‘oper’ volgt. Wel een ontwikkeling om in de gaten te houden zo rond Driekoningen (6 januari)!

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn