Wednesday 30 November
Weerman Jannes Wiersema

Van het zuidwesten uit regen, in het zuiden ook wat zon

15 april 2016 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied ten noorden van Bretagne heeft een occlusie die vanochtend vertragend over ons land trekt. Bij de occlusie is een secundair en vlak lagedrukgebiedje ontstaan dat vanochtend van zuidwest naar noordoost over het westen en noorden van ons land trekt en aan het einde van de middag boven Sleeswijk-Holstein aankomt. De occlusie blijft door deze ontwikkeling vandaag tamelijk langdurig boven het noorden van het land slepen. Ten zuiden van de occlusie wordt de stroming zuidwestelijk. De opbouw wordt deze ochtend ten zuiden van de occlusie vrij snel onstabiel, maar in de loop van de middag passeert een zwakke rug die de onstabiliteit flink onderdrukt. Het oorspronkelijke laag trekt later vanavond langs onze kust noordoostwaarts. Het ingedraaide deel van de occlusie bereikt vanavond Zeeland en trekt vannacht noordoostwaarts weg. De verwachting voor zaterdag overdag is met veel onzekerheid omkleed. Nu ook de Hirlam oplossing de eerdere Harmonie run (18z) volgt is er zelfs nog meer onzekerheid ontstaan. De oplossingsrichting lijkt nu toch 50/50 te wijzen dan wel op het doorlopen van het laagje zaterdagochtend, dan wel op een achterblijvend secundair laagje dat met name over noordelijk Nederland voor een aanhoudende stevige zuidwestenwind zorgt en een kans op WNW 7-8 Bft op de Wadden in de middag met mogelijk zware windstoten.

Vandaag blijft het gebied met regen langdurig over het noorden van ons land aanwezig. In de zuidelijke helft van het land breekt geleidelijk de zon door, maar ontstaat ook een enkele bui. Vooral in het oosten mogelijk ook met onweer. Vanavond volgt er van het zuidwesten uit een volgende storing met (buiige) regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden op de Waddeneilanden tot 15 graden in het zuiden. In de loop van de dag steekt er van het zuiden uit een matige en langs de kust een vrij krachtige zuidwestenwind op.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er veel bewolking met van tijd tot tijd (buiige) regen. De minima liggen rond 7 graden. De zuidwestelijke wind is meest matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Zaterdag overdag is er eerst veel bewolking, maar geleidelijk breekt ook hier en daar de zon door. Wel kunnen er met name in het noorden van het land enkele buien ontstaan. De maxima lopen uiteen van amper 10 graden in het noordwesten tot misschien nog 15 graden in het zuidoosten. De wind is aanvankelijk zuidwestelijk en meest matig, maar in de loop van de dag draait de wind van het westen uit naar west tot noordwest. Vooral het eerste deel van de dag kan de wind aan de kust nog (vrij) krachtig zijn.

Zondag komt ons land met een west tot noordwestenwind weer wat dieper in de koele polaire lucht terecht. Vanaf maandag komt er een hogedrukgebied tot ontwikkeling met het centrum net west van de Britse Eilanden en een rug richting midden Europa. Woensdag lijkt een centrum van hogedruk via de Noordzee en Denemarken naar oost Europa te trekken. De stroming wordt dan zuidoostelijk waardoor we mogelijk tijdelijk in zachte lucht komen. Tegen het volgende weekeinde trekt een depressie vanuit Biskaje, over Frankrijk naar de Oostzee en neemt dientengevolge de storingsactiviteit ook in onze omgeving weer toe. Achter deze storing komt ons land gedurende de EPS-periode meest onder invloed van een frisse en onstabiele noord tot noordwestelijke cylonale aanvoer. De lagedrukgebieden vinden we dan boven Scandinavie en zuidoost Europa, de hogedruk west van Ierland op de oceaan.

Vooruitzichten

Geregeld zon en overwegend droog. De temperatuur ligt aanvankelijk rond 12 graden, maar loopt aan het einde van de week waarschijnlijk op.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 22 april tot en met vrijdag 29 april

Grote kans op een wisselvallig en tamelijk bewolkt weertype. De temperatuur ligt waarschijnlijk ruim onder de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Een tamelijk smal begrensde temperatuurpluim gedurende de MD-periode. De zekerheid ook in de clusterkaarten is groot. Gedurende de EPS-periode zijn er wel wat kleine verschillen in de clusters maar grosso modo wijzen de oplossingen allemaal naar een WNW tot NNW windrichting met neerslag en in het algemeen vrij veel bewolking. De staafjesdiagrammen komen dan op een 60-70% kans op regen en de temperatuur lijkt overdag opgelegd ruim onder de normaal te blijven.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn