Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Van tijd tot tijd lichte sneeuw/regen.

24 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een zwak hoogtewarmfront ligt momenteel boven Nederland en zorgt voor sneeuwval. Het front is verbonden aan een depressiekern boven de Golf van Genua. Boven Schotland en Zuid-Scandinavië ligt een hogedrukgebied. Tussen deze beide druksystemen staat in onze omgeving een stevige noordoostelijke stroming. Het front blijft zich de volgende dagen in onze buurt ophouden. Het is weinig actief, maar zorgt wel voor grijs weer.

Rond een depressie in de bovenlucht (hoogtelaag) boven de Côte d’Azur, stroomt vanuit het zuidoosten van Europa minder koude lucht naar onze streken. Dat proces gebeurt vooral op hoogte. De warmere luchtmassa stroomt over de koude plaklaag waardoor een frontaal systeem activeert. In veel streken is het daardoor sinds gisteravond gaan sneeuwen: in Limburg was dat zaterdag overdag reeds het geval.

Het is bewolkt en aanvankelijk met uitzondering van het noorden sneeuwt het in vrijwel het gehele land licht. In de kustprovincies gaat de neerslag vanmiddag over in natte sneeuw. De middagtemperatuur loopt op naar een graad of 2, maar blijft in het zuidoosten rond of net onder het vriespunt steken. De noordoostenwind is matig, kracht 3 tot 4 en langs de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft.

Komende nacht blijft het meest bewolkt en valt er in het zuiden en zuidoosten van het land nog steeds lichte sneeuw. In de rest van het land is dit regen of natte sneeuw. De minimumtemperatuur licht rond het vriespunt en de wind is noordoostelijk, matig, kracht 3 tot 4 en aan de kust en op het IJsselmeer, vrij krachtig, 5.

Ook maandag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen of (natte) sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen 1 en 4 graden en de wind blijft noordoostelijk, matig, kracht 3 en langs de kust vrij krachtig, 5.

Vanaf dinsdag zijn de neerslagkansen voorlopig klein. Dat komt omdat de invloed van het stroperige hoogtelaag boven het zuidwesten van Europa afneemt ten gunste van een zich tot ruim 1035 hPa versterkend luchtdrukmaximum boven de Noordzee en Schotland. In en rond het hoog circuleren minder koude luchtmassa’s. De kans op vorst in de nacht neemt af en overdag stijgt het kwik geleidelijk naar waarden tussen 4 en 7 graden. De wind blijft eerst nog uit het noordoosten waaien maar zal veelal niet sterker zijn dan matig.

In Losser was het gisteren voor de 38e maal dat er sneeuw werd waargenomen in deze winter. In Borculo werd tijdens de winter van 2010/2011 op 42 etmalen sneeuw waargenomen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn