Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Van tijd tot tijd regen

15 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een laag boven Midden-Engeland trekt noordoostwaarts en trekt via de Engelse oostkust naar de Noordelijke Noordzee. De occluderende frontale zone passeert vanochtend het land. Het oosten van het land komt nog net even in de warme sector, maar uiteindelijk verlaat het koufront in de loop van de middag het oosten. In de bovenlucht is een hoogtetrog aanwezig waarvan de bijbehorende as ten westen van ons land blijft. Hierdoor hebben we te maken met een golvende zuidelijke bovenluchtstroming. Het koufront blijft dan ook enigszins stationair net ten oosten van ons land slepen. Een golf in het koufront bereikt donderdagochtend het zuidoosten en het lijkt erop dat in ieder geval het oosten van het land donderdag geleidelijk in de warme sector geraakt.

Vanochtend is er in de westelijke helft van het land vrij veel bewolking en valt er plaatselijk lichte regen. Elders is het aanvankelijk droog met mogelijk wat zon. In de middag trekt de regen oostwaarts. In het westen wordt het dan overwegend droog, in het (noord)oosten wordt de neerslag dan meer buiig van karakter. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het westen van het land tot plaatselijk rond 18 graden in het noordoosten. De wind die eerst uit oost tot zuidoost waait, draait in de ochtend naar zuid tot zuidwest en neemt daarbij toe naar matig tot vrij krachtig.

NEERSLAG:

Het frontale systeem is boven ons land tamelijk inactief, neerslaghoeveelheden zijn niet groot voor vandaag. Mogelijk in het noordoosten nog een enkele bui voor het koufront uit. Donderdag in de loop van de ochtend van het zuidoosten uit perioden met regen, in de middag vooral in het oosten in de warme lucht ontwikkeling van buien, mogelijk met onweer, dan geeft Indecs wel substantiĆ«lere kansen (rond 60%) . Hoewel de modellen synoptisch gezien tamelijk consistent zijnĀ  zien we in de neerslagbeschrijving voor donderdag nog wel enige detailverschillen.

In de nacht naar donderdag zijn er wolkenvelden en is het droog. Lokaal ontstaat een enkele mistbank en de minimumtemperatuur wordt ongeveer 6 a 7 graden. Er staat weinig wind uit uiteenlopende richtingen.

Donderdag overdag neemt de bewolking verder toe en in de loop van de dag gaat het regenen. In de middag en avond is de neerslag in het oosten opnieuw buiig van karakter en kan er ook onweer voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 11 in het westen tot circa 15 graden in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig en waait overwegend uit een noordelijke richting. (Bron: KNMI).

Bij aanvang van de periode, op vrijdag 17 mei, bevindt zich een hoogtetrog ten westen van onze omgeving waardoor de bovenluchtstroming cyclonaal en zuidoostelijk is. Er vind een afsnoering plaats boven het Iberisch schiereiland en het ontstane hoogtelaag zorgt voor een geleidelijke oostelijke bovenluchtstroming. De operationele run laat begin volgende week dit hoogtelaag naar de Atlantische Oceaan trekken, een nieuw hoogtelaag trekt vanaf IJsland het Noordzeegebied binnen. Aan de grond is de luchtdruk verdeling voor het grootste gedeelte van de run erg vlak.

Vooruitzichten

Vrij koel met in het algemeen veel bewolking en van tijd tot tijd regen.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn