Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Vanavond en morgen regen en veel wind.

23 december 2013 door Jannes Wiersema

Harde wind en regen

Er zijn opklaringen en het is op de meeste plaatsen droog. De zuidwestenwind is boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig. De minimumtemperatuur ligt rond de 5 graden.

De dag begint vrijwel overal droog en er is eerst hier en daar zon. In de loop van de dag neemt de bewolking steeds verder toe en tegen de avond gaat het in het westen van het land licht regenen of motregenen. De temperatuur ligt in de middag rond de 8 graden en stijgt in de avond naar een graad of 10. De wind wordt zuidelijk en neemt in de loop van de dag toe tot (vrij) krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. In de avond kunnen in de kustgebieden zware windstoten voorkomen.

Wind:

In de loop van de dag toenemende wind. Boven de Noordzee in de avond 9 Bft, mogelijk lokaal een 10 Bft verder op de Noordzee. In de kustgebieden 7-8 Bft, verder landinwaarts op uitgebreide schaal 6 Bft in alle modellen. Vanaf 18 UTC windstoten 40-45 kn op de kust, in de nacht naar dinsdag in de kustprovincies in alle modellen windstoten rond 50 kt in de kuststrook, verder landinwaarts 40-45 kt. Zuidelijke richting van de wind zorgt er voor dat de zwaarste windstoten boven zee blijven. Glameps geeft geen hoge kans op overschrijding van de 120 km/uur. Kans op windstoten van 100 km/uur of meer boven land komt niet boven de 30% uit.

In de nacht van maandag op dinsdag staat er langs de westkust een zuiderstorm. Boven land wordt de wind krachtig of hard. Verder komen er zware windstoten voor. In de kustgebieden tot 90 km/uur en verder landinwaarts tot rond de 75 km/uur. Er valt van tijd tot regen of motregen en de temperatuur ligt rond de 10 graden.

Dinsdag is het regenachtig en in de ochtend nog erg onstuimig. De temperatuur ligt rond een graad of 10. In de middag neemt de wind langzaam af en verdwijnen de zware windstoten. Boven land wordt de zuidwestenwind uiteindelijk matig, aan de kust (vrij) krachtig. In de de avond trekt de regen langzaam naar het oosten weg en wordt het op steeds meer plaatsen droog. (Bron: KNMI)

De komende periode zoeken sturende lagedrukgebieden positie boven het zeegebied tussen IJsland en Schotland. De sterke zonale stroming van de afgelopen dagen raken we even kwijt wanneer een hoogtetrog op eerste kerstdag gaat uitzakken boven het westen van Europa. Deze trog trekt tweede kerstdag over onze omgeving waarna er vanaf vrijdag weer sprake is van een vrij sterke zonale stroming die soms wat meandert. Uitdiepende lagedrukgebieden trekken dan over de Atlantische Oceaan westwaarts.

Vooruitzichten

Van tijd tot tijd regen, veel wind en (vrij) zacht maar tijdens de kerstdagen droger en rustiger weer met iets lagere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 30 december tot en met maandag 06 januari

Grote kans (70-80%) op een rustiger en iets minder wisselvallig weertype met temperaturen boven normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1387777160456

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn