Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag af en toe zon, Morgen warm en zonnig.

31 juli 2013 door Jannes Wiersema
zon en regen

zon en buitje

Vandaag trekt een ruggetje van Hogedruk over,die in de middag gevolgd wordt door een zwak warmtefront. Na passage van dit front wordt de stroming meer zuidelijk. Morgen arriveert een lagedrukgebied boven Ierland. Hierdoor wordt met een Zuidelijke stroming  steeds warmere en drogere continentale tropische lucht aangevoerd vanuit de Sahara.

Vandaag trekken wolkenvelden en lokaal kan er eerst nog een bui voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De middagtemperatuur ligt tussen 19 graden in het noorden en lokaal 25 in het zuiden van het land. De wind waait uit een zuidwestelijke richting en is meest matig.

Komende nacht klaart het op steeds meer plaatsen op en ligt de minimumtemperatuur rond 17 graden. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag is er veel zon en blijft het droog. Met maxima van 25 graden op de Wadden tot lokaal 34 graden in het zuiden is het warm tot zeer warm. De zuidelijke wind is matig.

Op vrijdag voert de zuidelijke stroming zowaar nog hetere lucht naar onze omgeving verwacht van deze kortdurende hete periode waarbij de temperatuur zal oplopen naar waarden tussen 30 en 35°, met de hoogste temperatuur in het zuidoosten van het land. Ook de nachten worden fors warmer met in de nacht naar vrijdag een tropennacht; dat wil zeggen dat de temperatuur dan op de meeste plaatsen niet onder de 20° zal uitkomen. Pluspunt van de hitte is dat de vochtigheid relatief laag zal blijven waardoor het niet benauwd zal aanvoelen.

Een lagedrukgebied ligt zaterdag tussen IJsland en Schotland, het bijbehorend koufront trekt dan in de ochtend van west naar oost over ons land en zal de tropische hitte al snel uit ons land doen verdrijven.

Zondag wordt ons weer dan alweer gunstig beïnvloed door een uitloper van het Azoren hogedrukgebied. Het is dan typisch Hollands zomerweer met zon en stapelwolken en in de middag is het met 23° heerlijk toeven. Op maandag trekt een klein hogedrukgebiedje van Duitsland naar de Duitse bocht waardoor de stroming aflandig wordt en de temperatuur weer kan oplopen naar ronduit zomerse waarden.

Vooruitzichten

Vrijdag droog en tropisch warm. Zaterdag mogelijk enkele (onweers)buien, daarna opnieuw droog, perioden met zon en middagtemperaturen rond 24 graden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn