Monday 4 March
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag eerst (mot)regen, later zon. Koninginnedag droog en flink wat zon

29 april 2013 door Jannes Wiersema

Een laag boven de noordelijke Noordzee trekt langzaam oostwaarts en komt vanavond aan boven Scandinaviƫ. Een bijbehorend geoccludeerd systeem ligt boven het noordwesten van het land. De smalle frontale zone trekt overdag verder oostwaarts en verlaat in de loop van de middag het oosten van het land. De frontale eigenschappen vervagen in de loop van de dag a.g.v. de dagelijkse gang ter weerszijden van het front. Met name kort achter de frontale neerslagzone kunnen zich in de onstabiele luchtmassa nog enkele meest lichte buien ontwikkelen. In de nacht van maandag op dinsdag breidt een rug zich van het westen uit over ons land. In de loop van Koninginnedag vormt zich boven de Noordzee een kern van hoge druk, waardoor de stroming noord tot noordoost wordt en de atmosfeer stabiliseert. De aangevoerde lucht blijft derhalve aan de koele kant.

Een gebied met bewolking en (mot)regen boven de noordwestelijke helft trekt verder oostwaarts. In het zuidoosten komen daar vooruit nog opklaringen voor. Halverwege de ochtend wordt het van het noordwesten uit weer droog en rond het middaguur breekt de zon in de kustgebieden goed door. In het oosten en zuidoosten is het vanmiddag eerst nog bewolkt met plaatselijk wat lichte regen of een bui, later klaart het ook daar op. De maxima liggen rond een graad of 12. De wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer eerst krachtig en komt uit west- tot zuidwestelijke richting.

Vanavond is het droog met brede opklaringen. Komende nacht verloopt helder en koud met minima rond 2 graden en lokaal vorst aan de grond. Er staat een zwakke, in het Waddengebied matige wind uit westelijke richtingen.

Koninginnedag gaat zonnig van start, in de loop van de ochtend ontstaan er enkele stapelwolken, maar het blijft droog. De temperaturen lopen in de middag uiteen van een graad of 10 op de Wadden tot 15 graden plaatselijk in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke tot matige wind die draait naar noord tot noordoost. Langs de kust en boven het IJsselmeer is de wind matig tot vrij krachtig, 4 Ć  5 Bft. (Bron: KNMI)

Rondom een laag boven de Noorse Zee is er sprake van een westelijke bovenstroming boven onze omgeving, met de straalstroom ten noorden van ons land. Verder ligt er in eerste instantie een hoogtelaag boven Spanje. Aan de grond is er eveneens sprake van een westelijke stroming met aanvoer van koele lucht. In de tweede helft van de week vindt er ten westen van Ierland een uitzakking plaats, waardoor de stroming meer zuidwestelijk. Het hoogtelaag wordt donderdag/vrijdag in de zuid-zuidwestelijke stroming opgenomen en zorgt in ons aandachtsgebied voor wat meer onstabiliteit. In het weekeinde van 4-5 mei vindt er in de operationele modeluitvoer in eerder genoemde trogvormige uitzakking boven de Britse Eilanden een afsnoering plaats, begijn volgende week naar onze omgeving trekt. Tegelijkertijd vorming van een hoogterug boven het Centraal Europa. Ook aan de grond zien we de ontwikkeling van een hoog boven het zuiden van Scandinaviƫ dat een verbinding vormt met een hoog boven de oceaan.

Vooruitzichten

Rustig weer met geregeld zon en op sommige dagen ook een bui. De middagtemperatuur loopt in het binnenland op naar ruim 15 graden.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn