Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag en morgen zonnig lenteweer

04 maart 2013 door Jannes Wiersema

Een omvangrijk hogedrukgebied bedekt het Europese vasteland. Via een zuidoostelijke stroming wordt droge en geleidelijk zachtere, continentale lucht naar onze streken aangevoerd. Het hoog verplaatst zich langzaam in oostelijke richting en het laag op de Atlantische Oceaan breidt zijn invloed uit tot over onze streken. Hierdoor kunnen vanaf woensdag terug storingen tot bij ons doordringen.

Het wordt lente!!! Een hogedrukgebied boven Centraal
Europa zal zich vandaag naar het oosten van Europa verplaatsen, het hogedrukgebied is verantwoordelijk voor de (tijdelijke!) overgang naar lenteachtig weer. Het zorgt boven onze omgeving voor een zuidoostelijke stroming waarmee droge en zachte lucht voor de tijd van het jaar naar ons land wordt gevoerd.

Maar in de afgelopen nacht was het nog koud. Op veel plaatsen vroor het licht, maar Leeuwarden en Eelde noteerden matige vorst. Leeuwarden was met -5,3 de koudste KNMI post.

In het uiterste noordoosten van het land komt de eerste uren nog plaatselijk wat mist voor en mogelijk gladheid door aanvriezing van vocht. Verder is het vandaag zonnig. Vanmiddag loopt de temperatuur uiteen van 8 graden in het noorden tot een graad of 11 in het uiterste zuiden. Op de Wadden en nabij het IJsselmeer blijft de temperatuur bij aanvoer over het water bij een graad of 6 steken. De zuidoostelijke wind is overwegend matig van kracht, rond kracht 3.

Vannacht is het helder, er is hooguit wat sluierbewolking. De minimumtemperatuur ligt tussen -1 graad aan de oostgrens en +3 graden in Zeeland. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind, kracht 3 of minder.

Dinsdag overdag is het mooi weer met flink wat zonneschijn en blijft overal droog. Het belooft één van de warmste dagen van de week te worden met temperaturen variërend tussen 12° in het noorden, 14° in het midden van het land en lokaal 16° in het zuiden. Op de Waddeneilanden zal de temperatuur opnieuw achterblijven. De wind waait matig en komt uit het zuiden.

Woensdag zal het hogedrukgebied zich via de Zwarte Zee verplaatsen naar Rusland waardoor het geleidelijk zijn invloed op ons weer zal verliezen. Tegelijkertijd komt vanaf de Atlantische Oceaan een lagedrukgebied dichterbij. De bijbehorende fronten zullen ons land in de tweede helft van de week bereiken. Er worden geen grote neerslaghoeveelheden verwacht, maar het wordt wel licht wisselvallig zodat het mooiste weer duidelijk is weggelegd voor de eerste dagen van deze werkweek. Geniet ervan!!

Het gevecht tussen de zon en de mist is nu echt begonnen,de rijp valt nu van de bomen.
Vr gr Jannes Wiersema Roodeschool (gr) 10:30

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn