Tuesday 24 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag enkele (onweers)buien, morgen droog en meer zon.

19 augustus 2013 door Jannes Wiersema

38Een kortgolvige hoogtetrog ligt om 06 UTC boven het zuidelijke deel van de Noordzee en zal in de ochtend en begin van de middag ons land passeren, in de bovenlucht begeleid met een bel koude lucht van -20 C op 500 hPa. Aan de grond zien we om 06 UTC ook een vrij scherpe trog evenwijdig langs de westkust en deze beweegt eveneens van west naar oost ons land. Aan het begin van de middag zal deze trog het oosten van het land verlaten hebben. De stroming wordt dan noordwest en de aangevoerde lucht is van polaire origine. Later op vanmiddag en vanavond komen we onder invloed van een hoogterug vanuit Zuidwest-Europa en stabiliseert de atmosfeer. Komende nacht en morgen overdag bouwt de hoogterug verder op. Het centrum van het hoog aan de grond verplaatst zich van de Golf van Biskaje, via Het Kanaal naar onze omgeving, alwaar het dinsdagavond komt te liggen.

Er is momenteel vrij veel bewolking aanwezig en in het oosten van het land komt zeer lokaal een bui voor. De komende uren drijven er vanaf de Noordzee buien het westen van het land binnen, lokaal komt hier al onweer bij voor. Deze buien trekken vervolgens langzaam oostwaarts en nemen daarbij naarmate de dag vordert in activiteit toe. De buien gaan plaatselijk gepaard met onweer en mogelijk ook hagel. In de middag wordt het van het westen uit droog, pas tegen de avond gebeurt dit in het oosten van het land. De middagtemperatuur ligt tussen de buien door op ongeveer 20 graden, tijdens buien enkele graden lager. De zwakke tot matige wind is zuid tot zuidwest, kracht 3 of minder. De wind draait in de loop van de ochtend naar west tot noordwest en neemt daarbij toe naar matig, kracht 3 tot 4.

NEERSLAG:

Momenteel zijn de eerste buien op de Noordzee ontstaan op de grondtrog en er zit lokaal al onweer op. Deze buien lopen aan het begin van de ochtend het land op. het land op. HiRLAM en EC laten dit proces mooi zien. In de loop van de dag krijgen de buien boven land nog een extra impuls door de dagelijkse gang. Hirlam komt tot en met vanavond lokaal met 20 mm, vooral in het oosten van het land. De kans op onweer is zeker aanwezig, zie ook actuele buien boven de Noordzee, vanmiddag is de kans op onweer landinwaarts nog groter. Het verschil tussen grondtemperatuur en T500 is dan ongeveer 40 graden. KOUW geeft kansen van tot ruim 90% in het oosten en zuidoosten van het land. Ook de kans op hagel is niet helemaal uit te sluiten.

In de nacht naar dinsdag zijn er opklaringen en is er kans op een enkele mistbank. De minimumtemperatuur daalt landinwaarts naar ongeveer 8 graden, nabij grote wateroppervlakten enkele graden hoger. De westenwind wordt zwak, kracht 2 of minder.

Dinsdagochtend is er veel zon, maar in de loop van de dag ontstaan er ook stapelwolken. Het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden op de Wadden tot plaatselijk 23 graden in het zuiden van het land. De wind is westelijk, zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Een hoogterug bouwt de komende dagen op over West-Europa. Aan de grond zien we het Azorenhoog zich eerst verplaatsen richting Centraal-Europa. Woensdag en donderdag zien we een klein hoogtelaag via Schotland het Noordzeegebied inlopen, de koers hiervan is enigszins onzeker en kan op donderdag het weer in ons land beïnvloeden. Achter het hoogtelaagje om ontwikkelt zich donderdag en vrijdag weer een nieuwe hoogterug via Engeland en de Noordzee richting Scandinavië en vormt vrijdag en zaterdag boven Scandinavië dan een nieuw hogedrukgebied. De stroming draait naar oostelijke richtingen en voert geleidelijk warmere lucht aan. In de loop van het weekeinde worden de eerste onzekerheden zichtbaar. Een mogelijkheid is dat er van het zuidwesten een lagedrukgebied of een hoogtetrog van het zuidwesten over het land gaat schuiven en voor een duidelijk toenemende neerslagkans gaat zorgen. Een andere mogelijkheid is dat er op hoogte een rug vanuit het Azorenhoog aanwezig blijft tot over onze omgeving met aan de as van het hoog aan de grond nog ten noorden van ons land. Na het weekeinde wordt de situatie onzeker waarbij het niet duidelijk is of ons land onder invloed blijft van een uitloper van het Azorenhoog of dat we onder invloed komen van lagedrukgebied boven Noord-Europa.

Vooruitzichten

Overwegend zonnig en droog met middagtemperaturen die oplopen naar zomerse waarden. In het weekeinde toenemende kans op een (onweers)bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn