Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag geleidelijk meer zon, morgen bewolkt en regenachtig.

19 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een noord-zuid georiƫnteerde rug boven het westen van de Noordzee beweegt oostwaarts en trekt vanmiddag over ons land. In de nacht naar maandag bereikt een occluderend frontaal systeem de Noordzee en beweegt overdag over ons land, het systeem is in feite een dubbelstructuur. In de avond passeert er nog een frontale golf.

Qua synoptische ontwikkeling ontlopen de modellen elkaar weinig, wel zijn er wat timingsverschillen in de frontpassages op maandag, op deze termijn valt er nog weinig van te zeggen. Duidelijke verschillen in verwachte maxima tussen enerzijds de beide Harmonieruns en anderszijds EC en Hirlam. De maxima liggen in Harmonie 2 a 3 graden hoger dan in Hirlam en EC. De mate van instraling speelt hierbij een belangrijke rol spelen. Hirlam en EC laten de Cu-bewolking waarschijnlijk meer uitsmeren door de aanwezigheid van de subsidentie inversie. Voorlopig volgen we hierin Hirlam.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vanochtend is er veel bewolking en in het noorden en oosten valt nog een spat regen. In het zuidwesten breekt de zon af en toe door en geleidelijk aan gaat dat vandaag op meer plaatsen gebeuren. Aan het einde van de middag en in de avond is er in het uiterste zuidwesten en zuiden een enkele lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur ligt rond 18 graden en er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. Later in de middag en in de avond draait de wind naar zuid tot zuidwest.

Komende nacht neemt de bewolking geleidelijk verder toe en tegen de ochtend gaat het in het westen regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. De wind is zuidelijk en zwak tot matig, aan zee vrij krachtig,

Morgen overdag is het bewolkt en de regen breidt zich in de ochtend verder over het land uit. In de middag zijn er perioden met regen, in de avond wordt het van het westen uit droog. De middagtemperatuur ligt rond de 17 graden en de wind is zuidwest, matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Een hoogterug bevindt zich van dinsdag tot en met vrijdag boven Centraal-Europa, tegelijkertijd bevindt zich een langgolvige hoogtetrog net west van de Britse Eilanden. Met een zuid- tot zuidwestelijke stroming wordt er gaandeweg warmere lucht aangevoerd met op donderdag T850 van boven de 15 graden. Een thermisch laag dat donderdag boven Frankrijk ontstaat beweegt vrijdag van zuidwest naar noordoost over het zuidoosten van ons land, hierdoor stroomt er in de loop van vrijdag alweer koelere lucht het land binnen. Op hoogte passeert de trog pas zaterdagavond. In het vervolg zien we op de Oceaan een vrij sterk zonaal stromingspatroon tot ontwikkeling komen onder invloed van een standvastig hoog met het centrum noordwest van de Azoren. Op zondag passeert er nog een trekrug, maar na het weekeinde zien we een omvangrijk lagedrukgebied in de omgeving van Schotland.

Vooruitzichten

Geleidelijk warmer met vooral op donderdag zomerse temperaturen, vanaf vrijdag waarschijnlijk weer minder warm. Verder een afwisseling van zon en een enkele bui, vooral later op donderdag enkele stevige regen- en onweersbuien.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 26 juni tot en met zondag 03 juli

Grote kans op een rustig weertype met af en toe zon maar ook een enkele bui, de temperatuur ligt waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde van ca. 20 graden. Daarnaast is er een ca. 30% kans op een zomers weertype met beduidend hogere temperaturen.

De consistentie in de EPS-pluim is slechts tot en met woensdag aanwezig, op donderdag neemt de onzekerheid al sterk toe. Veel leden laten een duidelijke opwarming zien met op donderdag op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25-30 graden. De warmte lijkt later op donderdag of anders op vrijdag te worden verdreven door stevige onweersbuien, de timing van het thermische laag is echter nog allerminst zeker. Een aantal leden houdt ons land ook vrijdag in de warme lucht en een enkeling ook zaterdag. In het weekeinde laat een overgroot deel van de EPS-leden ons land in de polaire lucht zitten met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. Na het volgende weekeinde zien we weer een toename van het aantal zomerse leden, hun aandeel bedraagt ca. 30%. Het meest waarschijnlijke is dat de temperaturen zich rond het langjarig gemiddelde van 20 graden gaan begeven. De neerslagkansen bedragen gedurende op deze termijn 40-50%

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn