Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog bewolkt en regenachtig, morgen nu en dan zon en meest droog.

03 augustus 2016 door Jannes Wiersema

40Een lagedrukgebied noordwest van Ierland beweegt langzaam oostwaarts en komt vanavond boven Schotland aan.Een warmtefront lag om 00 UTC over het uiterste noordoosten van het land. richting Twente en bereikt rond middernacht het uiterste noordoosten van het land. Ons land ligt momenteel in een brede warme sector. In de loop van vanochtend nadert een eerste frontale golf van zuidwest naar noordoost waarschijnlijk net noordwest van Den Helder langs, vanmiddag volgt een volgende golf in het koufront op een iets oostelijker koers. De frontale zone heeft boven onze omgeving een split-front karakter. Het golvende koufront blijft vanavond laat echter dicht in de buurt van het zuidoosten slepen. In de nacht naar donderdag komt ons land geleidelijk achter het koufront in de polaire lucht. Donderdag overdag kan er in de polaire lucht een enkel buitje vallen.

Het is vandaag bewolkt en soms valt er wat regen. Later vanochtend en vooral vanmiddag gaat het van het zuidwesten uit harder regenen. De regen wordt geleidelijk ook buiiger van karakter. Tegen de avond kan het in het westen wat opklaren. De maximumtemperatuur ligt rond 21 graden. De zuidwestelijke wind is matig boven land en krachtig tot soms hard aan zee.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het oosten is er meer bewolking en in Limburg zou er af en toe nog wat regen kunnen vallen. De temperatuur ligt rond 14 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig.

Donderdag overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af, lokaal kan er een bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt rond 20 graden. De zuidwestenwind is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Hoewel vandaag nog in het teken staat van een passerend soms actief koufront en er morgen achter het koufront een bui kan vallen, gaat gedurende het grootste deel van deze MD-periode hogedrukinvloed vanaf de oceaan en boven Frankrijk een dominerende rol spelen. Storingen worden op afstand gehouden. De wind zit wel meest in de ZW- tot W-richting, dus echt warm gaat het niet worden. Gedurende de EPS-periode (10 augustus – 17 augustus) zien we een stromingspatroon met een meer NW-richting. Dit onder invloed van dominerende depressie invloed boven het zuiden van Scandinavie en een wat westelijker Atlantische positie van het hogedrukgebied

Vooruitzichten

Meest droog en geregeld zon, middagtemperatuur tussen 20 en 24 graden.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 10 augustus tot en met woensdag 17 augustus

Grote kans op licht wisselvallig weer, met soms wat regen of een bui. De middagtemperatuur ligt met nauwelijks 20 graden enkele graden onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

Een in vergelijking met de voorgaande beoordeelde ECMWF run zeer consistente run. Gedurende de MD-periode zijn de meeste clusters consistent over de hogedrukinvloed. Gedurende de EPS-periode zijn de cluster patronen wat minder eenduidig. maar grosso modo lijken verreweg de meeste leden voor de wat geruimde WNW-richting van de wind te kiezen. Er is een duidelijke toename van de neerslagkans naar zo’n 40-60 %. Ook laat de dominerende ruimere windrichtring de middagtemperatuur terugvallen naar beneden de normaal.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn