Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog enkele buien. Vrijdag perioden met zon en droog.

30 juli 2015 door Jannes Wiersema

37Een hoogtelaag boven het zuiden van Zweden beweegt noordoostwaarts en komt vrijdag boven Finland aan. Ook aan de grond bevindt zich een laag voor de Zweedse westkust, dat opvullend wegtrekt, Rondom het laag zijn liggen nog occlusie restanten net over het uiterste noordoosten van de FIR, die langzaam oostwaarts trekken. Een hoogtetrog, 03 UTC nog boven het zuidoosten van Engeland, trekt OZO-waarts en passeert vanmiddag, met de meeste forcering in de zuidelijke helft. Begin van de avond verlaat deze trog het uiterste zuidoosten. Ook aan de grond zien we daar vooruit de passage van een zwakke trog. Vrijdag bouwt zich een rug op boven onze omgeving, uiteindelijk met een apart centrum boven ons land. De atmosfeer stabiliseert dan duidelijk van het westen uit.

Het is op de meeste plaatsen wisselend bewolkt en in het noorden komen enkele buien voor. In de zuidelijke provincies is er meer bewolking en daar ontstaan in de loop van de ochtend en vanmiddag ook enkele buien, mogelijk met onweer. Later in de middag neemt de buiigheid van het westen uit af en krijgt de zon meer ruimte. De maximumtemperatuur ligt rond 18 graden. De west- tot noordwestenwind is meest matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar vrijdag is er weinig bewolking en is het vrijwel overal droog, alleen in het noorden en aan de kust zou nog een enkele bui van zee kunnen binnendrijven. Met name in het zuiden kan een enkele mistbank ontstaan. Het koelt af naar een graad of 8, vlak aan zee blijft het enkele graden warmer. Er staat een zwakke westenwind. Langs de kust is de wind west tot noordwest en matig, in het Waddengebied soms vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het droog en hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden op de Wadden tot lokaal 20 in het zuiden van het land. De noordwestenwind is zwak tot matig. In de loop van de middag wordt de wind in het midden van het land zwak en veranderlijk, in het zuiden oostelijk.

Op vrijdag en zaterdag krijgt hoge druk van het westen uit meer en meer invloed en trekt het hoogtelaag boven Zweden oostwaarts weg. Vanaf zondag zien we de vorming van een vrij sterke rug in de bovenlucht boven het midden van Europa. Dan zien we op de Oceaan een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland met een grootschalige hoogtetrog ten westen van Europa. Aan de grond zien we maandag een zuid tot zuidoostelijke stroming ontstaan, waarin tijdelijk zeer warme lucht (thetaw850 17-18 graden) naar onze omgeving wordt getransporteerd. Dinsdag in de loop van de dag lijkt dan een koufront van het westen uit te passeren, waarna hogedruk zich woensdag en donderdag weer over ons aandachtsgebied lijkt uit te breiden. Daarbij blijft het polaire front echter steeds dicht in de buurt, wat voor behoorlijke onzekerheid zorgt.

Vooruitzichten

Zonnige perioden, droog en een flinke stijging van de temperatuur met maandag mogelijk waarden rond de 30 graden. Daarna lagere temperaturen met dinsdag kans op buien.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 06 augustus tot en met donderdag 13 augustus

60-70% kans op een overwegend droog weertype, 30-40% op een weertype met geregeld regen of buien. De temperatuurverloop is aanvankelijk uiterst onzeker. Later neemt de kans op een koel weertype toe

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn