Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag nog zacht in het zuiden,noorden koud

08 maart 2013 door Jannes Wiersema

Het weersverloop voor vandaag, morgen en zondag ziet er in ons land bijzonder interessant uit! Ons land ligt namelijk op het grensgebied tussen twee luchtsoorten, enerzijds de koude lucht in het noorden van het land en anderzijds de zachte lucht over het zuiden. Het noorden van het land heeft te maken met een hogedrukgebied net ten westen van Groenland dat zich uitstrekt tot over Scandinaviƫ en zorgt daar voor een in kracht toenemende noordoostelijke stroming waarmee alsmaar koudere lucht wordt aangevoerd. Aan de andere kant heeft het zuiden van het land te maken met een complex van lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan waarmee met een zuidoostelijke stroming zeer zachte en vochtige lucht wordt aangevoerd. Er worden dan ook grote temperatuur tegenstellingen tussen het noorden en zuiden van ons land verwacht.

Vanochtend valt er in het midden en noorden van het land nog wat lichte regen of motregen. In het zuidwesten komt plaatselijk ook mist voor. Verder krijgt vandaag vooral het zuiden van het land af en toe de zon te zien, wel kan hier later in de middag een enkele bui voorkomen. De temperatuurverschillen zijn vanmiddag tamelijk groot met 5 graden in het noordoosten tot plaatselijk 16 graden in het zuidoosten van het land. De oostelijke wind is in het zuiden van het land zwak tot matig, in het noorden matig tot vrij krachtig.

Vanavond vanuit het zuiden toenemende bewolking, gevolgd door regen. De minimum temperatuur varieert van net boven 0 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden. De oost tot noordoostelijke wind is (vrij)krachtig in het noorden tot matig in het zuiden.

Zaterdag vindt er een overgang naar beduidend kouder weer. Het is zwaar bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. In het noordoosten van het land krijgt de neerslag in de loop van de dag een winters karakter, in de ochtend mogelijk eerst ijzel of ijsregen. In de avond gaat de regen in de noordelijke helft van het land steeds meer over in natte sneeuw en later droge sneeuw. De koude lucht breidt zich vanuit het noordoosten geleidelijk uit over de rest van het land. De temperatuur zal zijn maximum in de ochtend al bereiken en in de loop van de dag alleen maar dalen. In het noorden wordt het niet warmer dan +1, terwijl het in het zuiden van het land nog +7 kan worden. Door de (vrij) krachtige oost tot noordoostelijke wind voelt het nog een stuk kouder aan.

Zondagochtend heeft de vrieskou bijna heel het land veroverd en sneeuwt het her en der. Overdag is het een hele koude maartdag bij slechts 1 noord)oosten tot 3 graden. Verder is het grijs en maken vooral het midden en zuiden kans op af en toe (natte) sneeuw. Er waait een sterke, gure noordoostenwind, kracht 4 tot 6 en het kwik ligt rond het vriespunt. Later op de dag neemt de kans op sneeuw af, klaart het vanuit het noorden af en toe op en volgt een nacht met 2/4 graden vorst. Op 1.5 km hoogte vriest het dan zelfs 15 graden!

Maandag is het dan gewoon onvervalst winterweer met maxima rond het vriespunt. Nog altijd is er de sterke, koude noordooster maar blijft het wel droog met af en toe zon. In de nacht lichte, lokaal matige vorst, -3/-6 graden. Onze oosterburen krijgen dan met zeer strenge vorst te maken. De uitloper van het Groenland hoog wat tot over het zuiden en midden van Scandinaviƫ reikt wordt dinsdag aangevallen door storingen vanaf de Noorse zee. De wind krimpt naar noordelijke tot westelijke richtingen en naast kou neemt de kans op sneeuw toe. De temperatuur blijft landinwaarts rond nul steken, in de kustprovincies 1/3 graden. In de nacht volgt weer lichte tot lokaal matige vorst. De felle kou inval duurt waarschijnlijk maar kort. Later in de week loopt het kwik op.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn