Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag op veel plaatsen zon.

15 november 2013 door Jannes Wiersema

bewolktVore van lagedruk met daarin restanten van een koufront ligt min of meer stationair net ten oosten van ons land. Dit front is alleen op dauwpunten en vochtvelden te volgen. Een rug boven de Britse Eilanden kantelt naar een WZW-ONO oriëntatie, trekt zuidwaarts en komt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag boven ons land terecht. Onder vrijwel windstille condities kan er in de vochtige lucht op veel plaatsen mist ontstaan. Later op zaterdag schuift de rug langzaam zuidwaarts en wordt de stroming in het noorden zwak westelijk. Vanaf de Noordzee nadert er dan een zwak warmtefront, dat zaterdagavond laat het Waddengebied bereikt.

Na het oplossen van enkele lokale mistbanken zijn er vandaag perioden met zon. In de kustprovincies valt in de ochtend nog een enkele lichte bui. In het uiterste oosten en zuidoosten is er veel laaghangende bewolking aanwezig met vanochtend zeer lokaal lichte motregen. De rest van de dag blijven wolkenvelden in het oosten en zuidoosten overheersen. De maximumtemperatuur ligt rond de 10 graden, maar onder hardnekkige bewolking ligt de temperatuur enkele graden lager. De noordelijke wind is zwak tot matig.

In de avond en nacht  naar zaterdag breiden de laaghangende bewolking en mist zich uit over een groot deel van het land. Onder de bewolking wordt het niet kouder dan een graad of 5, in opklaringen daalt de temperatuur lokaal tot rond het vriespunt.Op de wadden wordt het niet kouder dan een graad of 8.

Zaterdag overdag zijn de mist en laaghangende bewolking op veel plaatsen hardnekkig, maar toch kan het in de middag op enkele plaatsen opklaren. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10 graden aan de noordkust tot 6 graden in het zuidoosten. In hardnekkige mist blijft de temperatuur bij een graad of 3 steken. De wind wordt zuidwest en blijft zwak. (Bron: KNMI)

Nadat zich gisteren in het zuidelijk deel van een passerende hoogtetrog een afsnoering heeft plaatsgevonden, breidt zich in de loop van vandaag en zaterdag een hoogterug uit tot boven het Noordzeegebied. In de polaire lucht heersen er tijdens het weekeinde dan ook rustige condities. Zondag neemt de rug in betekenis af en begin volgende week ontwikkelt zich boven de Britse Eilanden een volgende langgerekte hoogtetrog, waarin woensdag boven het westen van Frankrijk een volgende afsnoering plaatsvindt. Ons land komt daarna aan de noordflank van het afgesnoerde laag te liggen, terwijl het hoog zich uitbreidt richting Scandinavië.

Vooruitzichten

Eerst rustig en vrijwel droog met kans op mist. Na maandag af en toe zon, maar soms ook regen of een enkele (winterse) bui.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 22 november tot en met vrijdag 29 november

Grote kans op een weertype met temperaturen onder normaal en af en toe regen of een (winterse) bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn