Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag perioden met zon,waddengebied kans op een bui(tje)

02 mei 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen hoog ten noorden van Schotland heeft een uitloper richting onze omgeving. De stroming is noordelijk en de aangevoerde lucht is nog steeds maritiem polair. In deze stroming trekt een zwakke trog mee die in ochtend in het uiterste noorden voor een paar buitjes kan zorgen. Ten zuiden van de Benelux ligt een brede barokliene zone. Langs dit vrijwel stationaire frontvlak trekken storingen ten zuiden van ons aandachtsgebied oostwaarts. De barokliene zone gaat echter steeds dichterbij komen als een Atlantisch laag richting Ierland koerst. In de nacht naar zondag trekt een eerste occlusie het zuiden van het land binnen, die gekenmerkt wordt door de vochtige lucht die zich ten zuiden hiervan bevindt. Zondag trekt dan een occluderend frontaal systeem over het land, waarvan het warmtefront in de ochtend het zuidwesten van het land binnentrekt en het koufront in de middag van het westen uit over het land trekt.

Vandaag zijn er perioden met zon en in het uiterste noorden kan een enkele lichte bui van zee binnendrijven. Elders blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het noorden tot 15 graden in het zuidoosten. De zwakke wind waait uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond neemt de bewolking verder toe en in de nacht naar zondag valt er af en toe lichte regen. De minimumtemperatuur ligt rond de 7 graden. De wind wordt geleidelijk oostelijk en neemt toe tot matig.

Zondag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Pas later op de dag en in de avond wordt het van het zuidwesten uit op veel plaatsen droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 12 graden in het noorden tot 18 graden in het zuidoosten. In de loop van de dag draait de wind van het oosten naar het zuidwesten. Deze is boven land matig en wordt langs de kust (vrij) krachtig. 

Aan het begin van de periode ligt een brede hoogtetrog boven de de Britse Eilanden en bevindt ons land zich in de zuidelijke tak hiervan. Hierin trekken van tijd tot tijd storingen mee, zodat we te maken hebben met een onstandvastig weertype. Later in de week verplaatst te trog zich oostwaarts en komt er boven de Britse Eilanden een hoogterug te liggen. Dit zorgt ervoor dat de stroming op hoogte dan bij ons van zuidelijk omgaat naar noordelijk. Begin volgende week snoert zich een hoogtelaag af boven onze omgeving. In het grondpatroon uit zich dat in een complex laag boven de Britse Eilanden met een randstoring die op dinsdag over ons land trekt. Daarna komen we een aantal dagen onder een zwakke rug. In het volgende weekeinde dan opnieuw een storing

Vooruitzichten

Dinsdag warm, maar grote kans op buien. Verder slechts een enkele bui en temperaturen rond 17 graden.

  Zo Ma Di Wo Do Vr
Zonneschijn (%) 10 20 30 40 40 50
Neerslagkans (%) 90 50 90 50 30 40
Neerslaghoeveelheid (mm) 5/10 0/2 7/15 0/2 0/1 0/3
Minimumtemperatuur (°C) 7 9/10 10/12 8/9 7/9 4/8
Middagtemperatuur (°C) 16 16/17 18/22 16/17 14/16 14/18
Windrichting ZW W ZW ZW W W
Windkracht (bft) 4 3 4 4 4 3

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn