Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag plaatselijk en morgen op meer plaatsen tropisch warm.

21 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een hoog met het centrum nabij de Shetland-eilanden beweegt richting de Noorse westkust. Dit hoog heeft vandaag een uitloper richting het noorden van Duitsland. Naarmate het hoog Noorwegen nadert verandert de oriëntatie van de uitloper waardoor de stroming verder draait naar het zuidoosten en de gradiënt boven ons land afneemt. Op hoogte gaat dit gepaard met het langzaam oostwaarts verplaatsen van een rug boven onze omgeving. Aan de westzijde hiervan bereikt maandagmiddag een zwakke inactieve trog het zuidwesten.

Zonnig, maar in het oostelijke waddengebied komt nog laaghangende bewolking voor. Deze bewolking zal spoedig verdwijnen. De temperatuur loopt verder op naar waardes van 24 graden op de Wadden tot lokaal 31 graden in het binnenland. Er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Komende nacht is er hoogstens sluierbewolking aanwezig. Het koelt langzaam af en de minima komen uit tussen 14 graden in het noordoosten en lokaal 20 graden in het zuiden. De oostelijke wind neemt af en wordt zwak.

Morgen overdag is er naast sluierbewolking wederom alle ruimte voor de zon. Het kwik loopt in de ochtend al snel op en bereikt uiteindelijk maxima die op veel plaatsen rond of iets boven 30 graden uitkomen. In het oosten en zuiden kan het circa 32 graden worden, maar in de middag brengt wind van zee in de kustprovincies enige verkoeling. De oostelijke wind is zwak, maar draait in de middag aan de kust naar noordelijke richtingen en neemt toe naar matig. (Bron: KNMI)

Aan het begin van de periode is er sprake van een krachtige Z-N georiënteerde hoogterug boven onze omgeving. Op dat moment ligt er een hoogtelaag ten zuidwesten van Ierland. Aan de oostflank van het hoogtelaag trekt al in de loop van woensdag een hoogtetrog over het land in noordoostelijke richting. Het hoogtelaag blijft nog min of meer stationair en door warmte-advectie wordt de hoogterug donderdag opnieuw versterkt. Deze schuift vrijdag oostwaarts, waardoor onze omgeving met een zuidwestelijke hoogtestroming te maken krijgt, waarin van tijd tot tijd troggen passeren. De overgang naar de koelere maritieme lucht ligt tot zaterdag nog ten westen van ons, daarna wordt met een zuidwestelijke stroming minder warme lucht aangevoerd.

zondag 28 juli tot en met zondag 04 augustus

Vrij grote kans (rond 70%) op een weertype met soms regen of buien en temperaturen die later in de periode dalen naar waarden beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

P7180439

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Willem De Wit zat in het vliegtuig op weg naar zijn vacantie en zag deze bijzon onder zich. Mooi foto

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn