Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag regenachtig.

22 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse Eilanden is min of meer stationair. Bijbehorend warmtefront ligt om 06 UTC NW-ZO georienteerd over het midden van het land en verlaat aan het einde van de ochtend het noordoosten. In de warme sector wordt vochtige maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Boven Frankrijk bouwt een hoog op waarvan het centrum geleidelijk naar het zuiden van Duitsland beweegt. Vanaf het einde van de middag en in de avond stroomt van het zuidwesten uit geleidelijk drogere lucht het land binnen. Morgen beweegt het centrum van het hoog zich langzaam oostwaarts en met een naar zuid draaiende stroming wordt geleidelijk warmere lucht aangevoerd. Een golvend koufront ligt komende nacht nog over het noordelijk deel van de FIR en wordt morgen overdag als warmtefront naar het noorden weggeduwd.

Het is zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er regen of motregen. In de loop van de middag en avond wordt het van het zuidwesten uit geleidelijk droog en klaart het op. De zuidwestenwind verandert weinig en de middagtemperatuur loopt uiteen van 19 °C in het noorden tot 22 °C in het zuiden van het land.

Komende nacht komt in het noorden nog vrij veel bewolking voor maar in het zuiden is het nagenoeg helder. Het blijft vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 12 °C in het zuidoosten tot 17 °C in het noorden van het land. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Morgen overdag zullen de laatste wolkenvelden in de loop van de ochtend het noorden van het land verlaten en wordt het net als elders in het land een zonnige dag. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima tussen de 24 °C in het noorden tot lokaal 28 °C in het zuiden van het land. De wind draait naar een zuidelijke richting en blijft zwak.

In de loop van de week bouwt boven Europa een sterke rug op en op de Atlantische Oceaan zakt een hoogtetrog uit. Met een zuidelijke stroming geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. Van tijd tot tijd bewegen er thermische vores van uit Frankrijk richting onze omgeving. Het polaire front blijft voorlopig ruimt ten westen van ons land. In het volgende weekeinde zakt de rug langzaam weg richting Zuidoost-Europa. De grens tussen warme continentale lucht en koelere oceaanlucht ligt dag enkele dagen boven onze omgeving. Na het weekeinde lijkt deze grens verder oostwaarts te schuiven en de grootschalige stroming zonaal. De lagedrukgebieden lijken toch nog enige tijd noord van ons te blijven terwijl hogedruk het weer in Zuid- en Midden-Europa blijft bepalen.

Vooruitzichten

Zonnig en warm zomerweer met maxima tussen de 25 en 30 graden. In het weekeinde toenemende kans op een lokale onweersbui en vooral in het westen minder warm.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 29 augustus tot en met maandag 05 september

Waarschijnlijk een vrij rustig en licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

Tot en met donderdag is er grote consistentie in de EPS-pluim voor onze omgeving. De temperatuur boekt elke dag een paar graden winst waardoor op donderdag op veel plaatsen de tropische 30 graden gehaald lijkt te worden. Vanaf vrijdag zien we de onzekerheid toenemen, hetgeen te maken heeft met het naderbij komen van de scheidingslijn tussen warme en koelere lucht. Het westen van het land is gevoeliger voor het binnenstromen van minder warme lucht van zee, in het oosten van het land lijkt de warme lucht zich langer te kunnen handhaven. De buienkans neemt vanaf zaterdag toe naar ca. 40%, gezien de hoge CAPE-waardes die lokaal tot boven de 2000 J/kg kunnen komen is er dan ook een kans op stevige onweersbuien. Na het weekeinde zien we het aantal warme EPS-leden snel afnemen en komt er in de EPS-pluim een vrij grote spreiding in temperatuur. De neerslagkans stijgt naar ca. 50%. De wind stelt vooralsnog weinig voor daar echte actieve lagedrukgebieden uit onze buurt blijven.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn