Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag van het westen uit zon.

04 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Lagedrukgebied, 03 UTC tegen de Noorse zuidwestkust, trekt overdag via het Skagerrak Scandinavie in. Een warmtefront ligt om 00 UTC vanuit het laag richting het zuiden van Zeden en trekt noordoostwaarts. Het koufront van het genoemde laag beweegt aan het einde van de nacht en morgenochtend vroeg van west naar oost over het land, vrij snel gevolgd door een occlusie. Na passage van het koufront wordt de stroming westelijk en wordt er maritiem polaire lucht aangevoerd. Vanmiddag passeert een zwakke rug ons land van west naar oost. In de rug zijn restanten aanwezig van een occlusie. Een randstoring rond 55 N ten zuidwesten van IJsland diept intussen uit en koerst richting IJsland. Bijbehorend warmtefront schampt ten noorden van de FIR, terwijl het koufront in de verwachtingsperiode buiten de FIR-grenzen blijft. Ten zuiden hiervan is echter een tweede frontale structuur aanwezig die zaterdag boven het noorden van de FIR ligt.

De komende uren trekt een regenzone boven de oostelijke helft snel naar het oosten weg. Het klaart daarachter breed op met flink wat ruimte voor de zon. Later in de middag en vanavond trekken er meer wolkenvelden over, maar het blijft dan droog. De maxima liggen rond 11 graden. De wind draait de komend uren van het westen uit overal naar west tot noordwest. Aanvankelijk is de wind matig tot vrij krachtig en aan de kust nog krachtig tot hard. In de loop van de dag neemt de wind af naar matig boven land en (vrij) krachtig langs de kust en draait naar zuidwestelijke richtingen. In de avond neemt de wind aan de kust weer toe naar krachtig tot hard. In het noordwestelijk kustgebied komen er dan zware windstoten voor tot ongeveer 75 km/uur.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht drijven er steeds meer wolkenvelden het land binnen, maar het blijft droog. De minima liggen tussen 4 graden in het zuidoosten en 10 graden in het noordwesten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de nacht wordt de wind aan de noordwestkust stormachtig met zware windstoten tot ongeveer 80 km/uur.

Zaterdag overdag is er veel dikke sluierbewolking aanwezig, maar vooral in het zuidoosten en oosten kan de zon nog door de sluierbewolking heen schijnen. In het noorden en noordwesten wordt de bewolking echter steeds dikker kan er later op de dag mogelijk wat regen vallen, maar veel stelt dat niet voor. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied blijft de wind stormachtig en komen er zware windstoten voor van 75 tot 90 km/uur.

ER is nog steeds sprake van een west tot zuidwestelijke hoogtestroming, die begin van komende week langzaam wat verder begint uit te slaan. Aan de oostzijde van een iets uitzakkende hoogtetrog ontwikkelt zich reeds op zondag een actieve randstoring rond 40 N, die vervolgens snel uitdiepend noordoostwaarts trekt. Later op maandag komt dit laag met een kerndruk van net onder de 950 hPa ten zuiden van IJsland terecht, waarbij Nederland in de warme sector terechtkomt. Het koufront passeert dinsdag, waarna de rest van de week de storingen vaak net ten noorden van ons land langstrekken en we dus meestal in zachte lucht verblijven.

Vooruitzichten

Aanhoudend zacht met af en toe regen, afgewisseld door langere droge perioden met soms zon. Vooral op zondag nog vrij veel wind.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 11 december tot en met vrijdag 18 december Grote kans (70-80%) op het aanhouden van het vrij zachte weertype met van tijd tot tijd regen.

Afgezien van (kleine) timingsverschillen is de bandbreedte in de verschillen elementen een groot deel van de periode klein. Voor het komende weekeinde heeft ECMWF de neerslaghoeveelheden en de windstoten verder afgebouwd t.o.v. de voorgaande run. De meeste activiteit van de fronten blijft (ruim) ten noorden van ons aandachtsgebied. Van zaterdagmiddag tot zondagavond zitten er nog steeds zware windstoten in, maar veel verder dan het noordwestelijk kustgebied lijkt dat allemaal niet te komen. Na dinsdag zien we weliswaar een licht dalende trend in de temperatuur, maar nog altijd blijven de boven de normaal van een graad of 6-7.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn