Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel wind

25 november 2012 door Jannes Wiersema
Het weer vandaag
Vandaag veel wind
Weerpraatje van zondag 25 november

Een sterk uitdiepende depressie boven het zuidoosten van Engeland (drukdalingen daar tot 8 hPa/3 uur) jaagt bij ons de zuidwester flink op. Langs de kust staat inmiddels een ZUIDWESTERSTORM met rukwinden tot omstreeks 100, in het noordwestelijk kustgebied rond het middaguur 110-115 km/uur. Tot 9 uur rapporteerde Vlissingen reeds 94, Vlieland 97 en IJmuiden 104 km/uur. Op het IJsselmeer en in de kustprovincies is de wind hard tot stormachtig en in het binnenland krachtig tot hard. Tijdens de tweede helft van de middag neemt de wind af. Het tot rond 980 hPa uitdiepende lagedrukgebied bereikt dan het midden van de Noordzee en vanavond Denemarken.

De luchtmassa’s die rond de stormdepressie circuleren zijn buitengewoon zacht. Vanochtend rond 7 uur was het op veel plaatsen 12 tot 14 graden. Met 13,1º (Maastricht en Ell 14,2º) registreerde De Bilt de hoogste temperatuur van deze maand.

Het is zwaar bewolkt en vooral in het noorden valt eerst nog regen. Later vanmiddag kan er lokaal een bui voorkomen. De temperatuur loopt uiteen van 10 graden op de Wadden tot 14 graden in het zuidoosten en daalt in de middag iets. De zuidwestenwind, in het noorden eerst nog zuidelijk is landinwaarts krachtig, 6, in de kustprovincies en rond het IJsselmeer hard tot stormachtig, 7-8 Bft, aan zee enige tijd zuidwesterstorm, kracht 9. Daarbij komen ook zware windstoten voor, landinwaarts van 80-90 km/uur, in de kustgebieden 90-100 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied kunnen rond het middaguur zeer zware windstoten tot 110 km/uur voorkomen. In de loop van de middag neemt de wind in kracht af, het eerst in het zuiden.

Komende nacht is het wisselend bewolkt en is er nog een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen 9 graden aan de kust en 5 in het oosten. De wind is zuidwest tot zuid en zwak tot matig, aan de kust west, later zuidwest, vrij krachtig en in het noorden eerst nog krachtig tot hard.

Het weer de komende dagen
Later iets kouder
Weerpraatje langere termijn 25 november

Maandag overdag is het meest bewolkt met af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden. De wind is zuid tot zuidwestelijk, meest matig.

Het Europese vasteland wordt tijdens de slotfase een verzamelplaats voor meer of minder actieve lagedrukgebieden: ingebed onder een omvangrijke hoogtetrog. De min of meer om elkaar heen draaiende systemen veroorzaken bij ons aanhoudend wisselvallig weer. Grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. Ondertussen koelt de atmosfeer verder af. Vrijdag is het hooguit nog maar 4-5 graden en in de nacht en vroege ochtend is er kans op lichte vorst.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn