Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Vandaag veel zon en droog. Morgen meer bewolking

06 december 2016 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied boven Midden-Europa heeft een uitloper over ons land richting noordelijke Noordzee. Woensdag overdag verplaatst het zwaartepunt zich weer richting Oost-Europa. De stroming onderin blijft nog lange tijd zuidoostelijk, vanaf woensdag meer zuid tot zuidwest. De aangevoerde lucht wordt dan langzaam vochtiger en fronten(restanten) trekken dan via de Noordzee noordoostwaarts.

Grootste aandachtspunt zijn temperatuur en het vocht in de grenslaag. Het lijkt erop dat de modellen de mist actueel iets te zwaar aanzetten. Op dit moment zijn er lokaal ondiepe mistbanken aanwezig, maar zeker geen mistgebieden zoals de modellen suggereren.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Er zijn brede opklaringen en lokaal komen enkele mistbanken voor. Het vriest aanvankelijk op de meeste plaatsen licht tot matig met lokaal -9°C in het noordoosten met kans op lokale gladheid. De mistbanken lossen waarschijnlijk overal op en verder zijn er flinke perioden met zon en het blijft droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van ongeveer +2°C in het noordoosten tot +8°C in het zuidwesten. In een eventuele hardnekkige mistbank blijft het licht vriezen. De overwegend zuidoostelijke wind is zwak.

Komende nacht drijft er af en toe hoge bewolking over. Verder is er kans op enkele mistbanken en mogelijk trekt er later vanuit België laaghangende bewolking het westen binnen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van +3°C in Zeeland tot -3°C in het noordoosten. Lokaal is er opnieuw gladheid mogelijk. De zuid- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De grootste kans op zon lijkt weggelegd voor het zuidoosten. De middagtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het noorden tot 10°C in het zuiden. De wind waait uit zuid tot zuidwest en neemt toe tot matig, langs de kust tot (vrij) krachtig.

Een gordel van hogedruk ligt boven centraal en Zuid-Europa. Aan de noordflank van de hoge druk trekken storingen in verzwakte vorm voornamelijk ten noorden van ons land langs. Aan het einde van de week stijgt de luchtdruk boven Centraal-Europa en bouwt er een rug op boven de Britse Eilanden. Deze rug beweegt oostwaarts en houdt de storingen buiten ons land. In de loop van zaterdag of zondag komt er een koufront dichterbij, maar het is nu nog erg onzeker hoe actief dat gaat worden. Daarna blijft de hogedruk het weerbeeld bepalen, na koufront passage bouwt een hoog vanaf de oceaan zich op en verplaatst zich naar het vasteland, waardoor de west tot zuidwestelijke stroming gehandhaafd blijft.

Vooruitzichten

Zacht met vrij veel bewolking. Vanaf het einde van de week toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 13 december tot en met dinsdag 20 december

Grote kans op het aanhouden van het (vrij) zachte weertype. De neerslagkansen bedragen dagelijks 30-40%.

Dat de hoge druk ons weerbeeld blijft bepalen is duidelijk te zien aan de relatief lage neerslagkansen, al is door de zuidelijkere positie er geen sprake van het weertype dat we afgelopen weekeinde gehad hebben. Af en toe passeert er een niet al te actieve storing. In het overgrote deel van het ensemble blijft de wind ook in de volgende week in de zuidwesthoek met aanvoer van zachte lucht, al zien we een licht dalende tendens in de temperatuur. In een meerderheid van de EPS-leden (ongeveer 70%) blijft hogedruk het weer bepalen, in de resterende leden zien we meestal een Atlantisch laag iets dichterbij en de koude oplossingen zijn vrijwel geheel verdwenen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn